Het stadsbestuur heeft beslist dat Mechelaars zelf kunnen bepalen hoe het park op de Tinelsite er zal uitzien. Participatie wordt een essentieel onderdeel van het ontwerpproces. “Van zodra de ontwerper van het Tinelpark en omgeving eind dit jaar gekend is, willen we rond de tafel gaan zitten met buurtbewoners en toekomstige gebruikers. Hun ideeën zullen dan verwerkt worden in het ontwerp. Dit participatietraject kan gezien worden als een nieuwe stap in interactief bestuur. Het park moet immers een bruisende ontmoetingsplek worden die de uitstraling van de hele site bepaalt”, verklaart schepen van Stadsvernieuwing Karel Geys (sp.a).
De buurt zal de komende jaren ingrijpend veranderen door de ontwikkeling van de Tinelsite. Met behulp van een participatietraject wil het stadsbestuur het maatschappelijk draagvlak bij de buurtbewoners vergroten. Volgens schepen Geys zal de uitstraling zelfs verder reiken dan de onmiddellijke omgeving. “We spiegelen ons aan het succesvolle Antwerpse voorbeeld Park Spoor Noord: het ontwerp was het resultaat van een vernieuwend participatieproces. Verschillende doelgroepen moeten aan bod komen als evenwaardige partners: vanzelfsprekend de buurtbewoners maar ook de gebruikers van het park, zowel kinderen als senioren… Begin volgend jaar gaan we een dossier voor projectsubsidies indienen bij het Vlaams Fonds voor Stadsvernieuwing. Eén van de belangrijke voorwaarden hiervoor is participatie. Dit is dan ook een opportuniteit die we ten volle willen benutten.”
Voor de ontwikkeling van de Tinelsite wordt er reeds beroep gedaan op advies van een bewonersbegeleidersgroep, maar de stad wil nog een stap verder gaan. Een ander voorbeeld was het lefproject ‘Wat doe jij met 500m²’ waarbij Mechelaars zelf konden beslissen welk idee tijdens de zomermaanden werd uitgevoerd op de Tinelsite. “In dit geval willen we Mechelaars inspraak geven over het ontwerp van het Tinelpark en het openbaar domein. Wat vinden zij belangrijk: water- en groenelementen, zitbanken, speeltoestellen, kunstobjecten, veiligheid,… Eerst gaan we de noden vaststellen, waarna de ontwerper hiermee aan slag gaat. Tijdens een tweede participatiemoment wordt dit teruggekoppeld en verder verfijnd. Hoe we dit praktisch gaan organiseren, moet nog uitgewerkt worden. Tijdens de ontwikkeling van de site kunnen we nog een aantal evenementen organiseren zoals bv. een barbecue of een rondleiding langs de archeologische opgravingen. Eens het Tinelpark geopend is, blijft maatschappelijke betrokkenheid belangrijk. Denk maar aan het onderhoud van het park en de sociale controle. Alleen dankzij een participatief ontwerpproces kan het Tinelpark uitgroeien tot een plek waar alle Mechelaars graag vertoeven”, besluit Karel Geys.