Donderdag 7 oktober wordt tussen 8.45 en 10.15u. de trimesteriele test van het elektronische sirenenet uitgevoerd door het Crisiscentrum van Binnenlandse Zaken. Bij noodsituaties kunnen de sirenes ingezet worden om de bevolking te waarschuwen.
Het sirenenetwerk dat wordt beheerd door Binnenlandse Zaken bestaat momenteel uit ongeveer 540 sirenes. Het netwerk kan worden ingezet ter verwittiging van de bevolking bij noodsituaties. De sirenes zijn opgesteld rond nucleaire sites en seveso-ondernemingen met hoge drempel. Als je een sirene hoort bij een noodsituatie, is de juiste reflex naar binnen te gaan en de aanbevelingen van de overheid te volgen. Volg daarom de berichtgeving via de media. De sirenes worden regelmatig getest om zeker te zijn dat ze werken bij een noodsituatie. Bij eerdere tests was telkens ongeveer 98% van de sirenes operationeel. 99% van de sirenes werkt op zonne-energie. De toestellen worden geactiveerd vanuit de Permanente Eenheden van de Civiele Bescherming (Liedekerke, Libramont, Ghlin, Crisnée, Jabbeke en Brasschaat).
Dagelijks wordt een stille test uitgevoerd, die niet hoorbaar is voor het menselijke gehoor. Elke eerste donderdag van het trimester wordt een luide test gehouden. In 2010 is er dus geen luide test meer. In 2011 zijn er sirenetests op donderdag 6 januari, 7 april, 7 juli en 6 oktober 2011. Op het ogenblik van de test wordt een alarmsignaal gegenereerd. Dit is een gemoduleerde huiltoon die na een korte onderbreking wordt herhaald. Na dit signaal klinkt uit de luidsprekers van de sirene de gesproken boodschap “Proefsignaal”. Je kan de alarmsignalen beluisteren op de website www.seveso.be. Tijdens de test duurt het alarmsignaal ongeveer 1 minuut. Bij een reële noodsituatie duurt het signaal ongeveer 3 minuten en kan het ook meermaals worden herhaald. Mensen met vragen over deze alarmeringstest kunnen terecht op het informatienummer 0800-94 113 (tot 8 oktober, tussen 8.30 en 16u). Inwoners kunnen hun vaststellingen ook overmaken via alerte@ibz.fgov.be.