De Stad Mechelen is reeds enige tijd een Fair Trade-gemeente. Om de doelstelling van Fair Trade, dit wil zeggen de consumenten aanzetten tot het kopen van eerlijke handelsproducten, te verspreiden nam de Stad Mechelen al verschillende initiatieven in het verleden. Zo zijn er acties in de Mechelse horeca geweest, de kookworkshops bij individuele Mechelaars en het gratis Fair Trade ontbijt voor ons stadspersoneel. Daarnaast neemt de stad Mechelen deze week actief deel aan de week van de Fair Trade. Ook als stadsbestuur maakt men namelijk een duidelijke keuze: wie op het stadhuis wijn, koffie, thee of fruitsap drinkt kan er zeker van zijn dat hij of zij eerlijke producten tot zich neemt.
“Het college van burgemeester en schepenen zette een nieuwe stap in het Fair Trade-beleid van de Stad Mechelen. Het college besloot om haar aankoopbeleid van haar dranken (fruitsap, wijn, schuimwijn, koffie, chocolademelk en thee) structureel volgens de principes van de Fair Trade bij te sturen. Tot op heden stonden de aankopen volgens de Fair Trade-principes buiten het officiële drankencontract. Bij het opstellen en uitschrijven van een nieuw drankencontract werden deze principes nu structureel verankerd”, zegt schepen van Ontwikkelingssamenwerking Ali Salmi (onafhankelijke)
“Dit is een blijvend engagement! Als Fair Trade-gemeente vervullen wij een voorbeeldfunctie. Het is dus steeds onze bedoeling om de Mechelse bevolking uit te nodigen om na te denken over eerlijke handel. Zeker tijdens de week van de Fair Trade, kan het dan ook geen kwaad even stil te staan bij de oorsprong van de producten die men koopt. Verleden week heeft TV-kok Jeroen De Pauw nog bewezen dat je een over(h)eerlijke maaltijd kan bereiden met eerlijke producten. Indien iedereen hier al eens bij zou stil staan, zouden we al in een veel eerlijkere wereld leven!” aldus schepen Ali Salmi.