Het Mechelse stadsbestuur heeft beslist om volledig over te schakelen op LED-technologie voor de openbare verlichting. “Deze primeur is het resultaat van onze voortdurende zoektocht naar innovatieve maatregelen waarmee we kunnen besparen op energie. Naast de ecologische en financiële voordelen, zal onze stad dankzij de LED-verlichting een moderne uitstraling krijgen”, kondigen schepen van Energie Caroline Gennez en schepen van Ruimtelijke Planning Karel Geys aan (beiden sp.a).
LED staat voor ‘Light Emitting Diodes’ en wordt reeds gebruikt voor allerlei toepassingen. Het gebruik van de technologie voor openbare verlichting is echter nog beperkt. Schepen Geys legt uit waarom Mechelen voor een primeur zorgt. “Er zijn reeds een aantal Belgische steden die proefprojecten hebben lopen op beperkte schaal, maar wij durven een revolutionaire stap vooruit te zetten. We hebben nu beslist dat de openbare verlichting van alle woonstraten in de binnenstad zal voorzien worden van LED-lampen. Deze vooruitstrevende technologie wordt nog voortdurend verfijnd, maar het is belangrijk om nu al mee op de kar te springen. Het heeft geen zin om nog te investeren in conventionele verlichting om dan binnen enkele jaren over te schakelen. Het klopt dat er hier en daar nog kinderziektes opduiken. Daarom is het belangrijk dat we up to date blijven met de snel evoluerende technologie.”
Er zijn heel wat voordelen verbonden aan het gebruik van LED-technologie voor straatverlichting. Caroline Gennez is als schepen van Energie dan ook bijzonder tevreden met deze beslissing. “LED is een enorme verbetering op het vlak van rationeel energieverbruik. Simpel gezegd: er is gewoon minder licht nodig om een beter zicht te creëren dankzij de helderheid van LED. De investering verdient zich op termijn dubbel en dik terug door de energiebesparing die momenteel tot 30% bedraagt. Volgens specialisten kan dit op enkele jaren tijd nog spectaculair toenemen. De LED-lampen zijn ook duurzaam: ze gaan 15 jaar mee, wat langer is dan conventionele verlichting en ze vragen minder onderhoud. Bovendien kan de lichtbundel zeer precies worden afgesteld, wat het gebruik uiterst flexibel maakt.”
Uit een Nederlandse studie blijkt dat bewoners dit eveneens als een succes ervaren. Zij beschouwen LED-lampen als een vooruitgang ten opzichte van de traditionele verlichting. Het gebruik heeft immers een positieve impact op het veiligheidsgevoel. Dit omdat niet alleen de lichtbundel zelf, maar ook de wijde omgeving duidelijker zichtbaar wordt. “Deze maand nog gaan we samen zitten met de betrokken stadsdiensten om dit verder uit te werken. Dan kunnen er ook afspraken gemaakt worden met EANDIS en de leverancier. Daarna zal er meer duidelijkheid komen over de kostprijs en de uitvoeringstermijn. Alles staat of valt echter met een goed lichtontwerp, dus daar moeten we zeker voldoende aandacht aan besteden”, zegt Karel Geys. “We blijven investeren in innovatieve technologieën die resulteren in energiebesparingen. Dankzij deze beslissing komen we een stap dichter bij het realiseren van ons engagement om de CO2-uitstoot en het energieverbruik van de stad te beperken, zoals vastgelegd in het Lokaal Kyotoprotocol”, besluit Caroline Gennez.