Aan de Jubellaan in Mechelen verrijst volgend jaar een nieuw speelbos. In eerste fase wordt het huidige bos toegankelijker gemaakt. Daarom geeft de stad machtiging tot het kappen van een aantal bomen. Ook voor het spelplezier en de veiligheid worden enkele ingrepen gedaan. De werken zullen binnenkort uitgevoerd worden door de sociale werkplaats van Natuur- en landschapszorg.
Schepen van Leefmilieu Marina De Bie:”Het speelbos moet klaar zijn in het voorjaar van volgend jaar. We starten daarom nu al met beheerswerken. We moeten een aantal bomen kappen, want de toegankelijkheid van het bos aan Thila Coloma is momenteel beperkt. Net zoals Thiebroekbos is het de voorbije jaren te dichtbegroeid geraakt. De sociale werkplaats van Natuur- en landschapszorg zal het bos uitdunnen. De boswachter zal aanduiden welke beplanting mag verdwijnen. We willen alleszins terug ruimte creëren rond de mooie oude knotwilgen. Dat zijn ideale klimbomen voor kinderen. Ze staan er al een vijftigtal jaren maar door de vele braamstruiken kan je er niet bij. Ze vangen bovendien te weinig licht. Het zou zonde zijn zulke bomen verloren te laten gaan. Binnenkort staan ze dus terug vrij en kunnen kinderen er volop kampen in bouwen.”
Spelen in het bos is een zeldzaam goed voor stadskinderen. Daarom wordt dit plekje vrije natuur dichtbij het stadscentrum een cadeau voor gezinnen. De schepen van Leefmilieu is alleszins erg tevreden met het plan dat voorligt.
“Het plan dat opgemaakt is in overleg met Regionaal Landschap Rivierenland en onze diensten voorziet in een aantal spelelementen. Maar stel je vooral geen pre-fab toestellen voor uit de groothandel. We gaan het materiaal van de gekapte bomen recycleren en herwerken. Bedoeling is om de kinderen geen voorgekauwde speelruimte aan te bieden maar een zo natuurlijk mogelijke omgeving. Kinderen zijn creatief genoeg. Geef ze een mooi bos en ze zijn uren bezig.”, aldus De Bie.
De stad zal ook een aantal ingrepen doen om de veiligheid voor de kinderen te garanderen. Schepen De Bie:”Aan de kikkerpoel is nog wel wat werk. We moeten een zachtere helling voorzien. Dat zal trouwens ook goed zijn voor de vegetatie in de poel. We gaan er ook de watertoestand meten en een slibanalyse doen. Zelfs de diepte van de poel moet waarschijnlijk iets aangepast. Zo kunnen ouders hun kinderen met een gerust hart loslaten in het bos.”