Het Thiebroekbos in Mechelen vormt een belangrijke groene long in de stad. Het bos maakt deel uit van het beschermd landschap Zennegat-Battenbroek. Een deel van het bos moet omwille van veiligheidsredenen nu gekapt worden. 289 populieren zullen verdwijnen en vervangen worden door nieuwe bomen.
De stad Mechelen kocht het Thiebroekbos in 1981. Het bos heeft een oppervlakte van ongeveer 14 hectaren en is nog vrij jong. In de loop van de jaren werden verschillende populieraanplantingen gekapt en vervangen door gemengd loofhout. In 1987-1988 organiseerde de stad een grote boomplantactie. Tijdens deze actie werden verschillende soorten loofhout aangeplant: esdoorn, olm, zomereik, es, linde, zwarte els, beuk…
Uitzondering op de vrij jonge bosbestanden is het perceel populieren dat werd geplant in 1960. Dit perceel heeft een oppervlakte van 2,4 ha met 298 populieren. Na 50 jaar zijn de bomen meer dan kaprijp. Bij hevige wind of stormweer vallen er geregeld bomen om. Het stadsbestuur en het Agentschap van Natuur en Bos van de Vlaamse Overheid besloten daarom de populieren te kappen. De te kappen populieren werden op een openbare verkoop in 2008 verkocht aan de firma Dedoncker uit Gooik.
Tijdens de tweede helft van augustus start de firma Dedoncker met het vellen en afvoeren van de populieren. De duurtijd van deze werken wordt geraamd op een tweetal weken, afhankelijk van de weersomstandigheden. Na het vellen van de bomen worden er grondvoorbereidende werken uitgevoerd vooraleer de nieuwe bomen worden geplant.
Voor het Thiebroekbos werd een beheerplan opgesteld in samenwerking met het Agentschap voor Natuur en Bos. Dit beheerplan bepaalt dat het gekapte perceel wordt herbeplant met es en els en eventueel met Gelderse Roos en Kardinaalmuts.