Het Mechelse stadsbestuur vindt het belangrijk om op een rationele manier om te springen met energie. Daarom wordt er nu extra geïnvesteerd in energiebesparende maatregelen voor stedelijke gebouwen. “Met premies moedigen we Mechelaars aan om hun eigen woningen energiezuinig te maken, maar dan moeten we zelf wel het goede voorbeeld geven. Het gas- en elektriciteitsverbruik van 13 stadsgebouwen wordt maandelijks opgevolgd. Dankzij dit energieboekhoudsysteem zijn we tot de vaststelling gekomen dat we met een aantal maatregelen het verbruik nog kunnen rationaliseren in de Academie voor Beeldende Kunsten, het Conservatorium, het kinderdagverblijf in de Dennestraat en het Oud-Moederhuis”, aldus schepen van Energie Caroline Gennez (sp.a).
Jaarlijks neemt de stad talrijke maatregelen om haar gebouwen zo energiezuinig mogelijk te maken. Bij nieuwe investeringen wordt er consequent gekozen voor de meest duurzame optie. Zo zijn de oude verwarmingsketels van het Conservatorium aan vervanging toe. Caroline Gennez legt uit waarom er geopteerd wordt voor condensatieketels. “Bij een gewone ketel gaat de warmte verloren door de schoorsteen. Dit in tegenstelling tot de moderne condensatieketels: deze benutten immers de warmte die nog in de rookgassen zit. Bovendien willen we een zogenaamde weersafhankelijke regeling: de buitentemperatuur wordt gemeten en op basis daarvan wordt dan de juiste watertemperatuur ingesteld. De watertemperatuur in de radiatoren varieert dus naargelang de buitentemperatuur. Op een warmere winterdag is het immers minder noodzakelijk om de lokalen volop te verwarmen dan wanneer het vriest. Dankzij deze slimme investeringen zal er heel wat extra energie bespaard worden in het Conservatorium. De condensatieketels met weersafhankelijke regeling zullen nog voor de winter geplaatst worden.”
In het kader van de actie Klimaatgebouw wordt elke winter een stadsgebouw uitgedaagd om 8% te besparen op energie. Het is de bedoeling om dit te bereiken dankzij kleine gedragswijzigingen, zonder daarbij aan comfort in te boeten. De Academie voor Beeldende Kunsten bespaarde vorige winter maar liefst 17,2% aan energie en behaalde hiermee een tweede plaats in de intergemeentelijke wedstrijd ‘De Gouden Spaarlamp’. Dit mooie resultaat werd in de eerste plaats behaald dankzij de inzet van alle betrokkenen. De nieuwe beglazing en een aangepaste regeling van de stookketel hielpen daarbij. Deze cijfers bewijzen dat de inspanningen wel degelijk iets opbrengen en daarom worden er nog meer investeringen gedaan, die snel terug verdiend worden. “In de Academie, het kinderdagverblijf in de Dennestraat en het Oud-Moederhuis worden de leidingen geïsoleerd om het energieverlies te beperken. Dit is een eenvoudige en goedkope ingreep met aanzienlijke energiewinst. De uitvoering zal de komende maand gebeuren. De Academie en het Conservatorium krijgen ook radiatorkranen met thermostaatkoppen. Er zal een energie-audit worden uitgevoerd om de verwachte besparingen in kaart te brengen. Al deze maatregelen rond rationeel energieverbruik zijn in de eerste plaats goed voor het milieu. Als stad hebben wij immers het lokaal Kyoto-protocol ondertekend om de eigen CO2-uitstoot met 7,5% te verminderen tegen 2012. Tegelijkertijd is er nog een ander pluspunt: op korte termijn betalen deze investeringen zichzelf dubbel en dik terug. De energiefactuur van deze gebouwen zal de stad dan ook een pak minder kosten”, besluit schepen van Energie Caroline Gennez.