Tijdens restauratiewerken in de kapel Onze-Lieve-Vrouw van Leliëndael aan de Bruul in Mechelen zijn er restanten van een 16de eeuwse muurschildering en sporen van een schildering op een houtconstructie teruggevonden. Het OCMW van Mechelen heeft opdracht gegeven om een bijkomend historisch en technisch onderzoek te laten uitvoeren.
De kapel in de binnentuin van de OCMW-gebouwen is een authentiek gebouw uit de 15e -16e eeuw van de oude Norbertinessenpriorij Onze-Lieve-Vrouw van Leliëndael. Samen met de barokke straatgevel aan de Bruul is de kapel de enige oude getuige van de voormalige priorij.
De kapel werd enkele jaren geleden als monument beschermd en het OCMW van Mechelen gaf vorig jaar opdracht aan het architectenbureau K. Beeck om de kapel te restaureren.
“Het is een uniek gebouw van amper 24m²,” zegt OCMW-voorzitter Koen Anciaux (Open Vld).”Een kleine kapel met veel bescheiden charme. De restauratie zal niet alleen een meerwaarde betekenen voor de prachtige binnentuin, maar ook voor de ganse site.”
Een nieuwe bestemming zoeken voor de kapel lijkt weinig zinvol volgens de architect. Wel wordt er een toeristische ontsluiting van gans de site beoogd. Met infopanelen en historisch beeldmateriaal kan er uitleg gegeven worden over de betekenis van het voormalig kloostercomplex en over de historische overblijfselen van de kapel, zoals de muurschilderingen of gewelfoverkappingen.
” Het openwerken van de voorgevel van de kapel zal bijdragen tot betere zichtbaarheid. Maar indien een open kapel niet wenselijk blijkt, dan kan de opengewerkte voorgevel afgesloten worden door middel van beglazing. Verdere mogelijke vormen van herbestemming worden uiteraard onderzocht. Suggesties zijn welkom,” aldus nog Koen Anciaux.