“Bolivia, een land bevolkt door lama’s en vrouwen met bolhoeden?” Met dit cliché in het achterhoofd trokken vijf studenten van de KHM samen met vier docenten en twee geëngageerde Mechelaars naar Bolivia om er reportages te maken over zusterstad Sucre. En nee, niet alle vooroordelen kloppen, zo blijkt. Getuige daarvan de twee tv-reportages, de radio-uitzending, de blog en het magazine dat ze rond hun bezoek maakten.
Vijf studenten van de Katholieke Hogeschool Mechelen werden door de stad en de hogeschool uitgekozen om 2 weken naar Bolivia te gaan. Hun opdracht was het leven van de jongeren daar in beeld te brengen en te toetsen hoe het daar zit met de Millenniumdoelstellingen, de acht afspraken die de Verenigde Naties hebben gemaakt om de belangrijkste wereldproblemen aan te pakken.
Tweedejaarsstudenten Inge Graces, Tine Geunis en Dorien Camps trokken samen met Liesbet De Keersmaecker van vzw Mechelen Klimaatstad naar de vuilnisbelt van Sucre om er een tv-reportage te maken over het afvalbeleid van de stad. In de drie minuten durende film zie je hoe de Sucreanen omgaan met hun afval en hun nieuwe stort vlakbij een woonwijk. Liesbet maakt met een aantal kinderen speelgoed van afval.
De tv-reportage van derdejaarsstudenten Katrien Borghs en Kim Van Hoof focust op de straatkinderen van Sucre. Van schoenenpoetser tot autowasser, kinderen nemen hun plaats op de werkladder in om geld te verdienen voor hun studies. Het systeem werkt zelfregulerend en hun job wordt bepaald door hun inzet en discipline. Een autowasser is de hoogste in rang en wordt men pas als men zich heeft bewezen. De reportage laat de kinderen aan het woord en toont dat kinderdromen universeel zijn, ongeacht de omgeving waar ze in opgroeien.
Naast de tv-reportages boksten de tweedejaarsstudenten samen met student journalistiek Laurens De Kooning een magazine en een radioreportage in elkaar. Het magazine ‘Quince’ telt 48 pagina’s en zit boordevol items die jongeren in België zouden moeten weten over Sucre. “Eens geproefd, ben je voor altijd verslaafd”, zo vatten Dorien, Inge en Tine hun ervaringen samen.
Schepen van ontwikkelingssamenwerking Ali Salmi (Onafhankelijke) is verheugd met het resultaat van het bezoek: “De reportages die de studenten hebben gemaakt zijn stuk voor stuk prachtige documenten geworden. Ze tonen hoe jongeren aan de andere kant van de wereld opgroeien, wat hun toekomstdromen zijn, hoe zij hun dagen doorkomen en wat zij van het leven verwachten. Via hun bijdrage hopen we dat andere jongeren in Mechelen begrijpen dat niet alles voor iedereen hetzelfde is en dat we niet alles zomaar als evident moeten beschouwen.” Het magazine Quince zal in licht aangepaste vorm volgend schooljaar worden gebruikt om de stedenband van Sucre en Mechelen aan studenten in Mechelen duidelijk te maken. De blog blijft ook bestaan.