De stad Mechelen verkoopt de gronden gelegen aan de Sint-Libertuskerk tussen de Nekkerspoelstraat en de Lakenmakersstraat. De bestaande gebouwen werden reeds gesloopt en de gronden zijn klaar om bebouwd te worden. “We verkopen deze 29 are aan de sociale huisvestingsmaatschappij Kleine Landeigendom van Mechelen zodat er sociale koopwoningen kunnen komen. Deze moeten begin 2012 afgewerkt zijn. Dit project maakt deel uit van onze inspanningen om betaalbaar wonen mogelijk te maken en kadert in ons globaal herwaarderingsplan van de wijk Nekkerspoel. Een plan dat met enkele vernieuwde projecten als het ‘Huis van de verenigingen’ stilaan vorm begint te nemen”, verklaart schepen van Wonen en Stadsontwikkeling Karel Geys (sp.a).
Het sociale woonproject zal bestaan uit 15 sociale koopwoningen gelegen tussen de Nekkerspoelstraat en de Lakenmakersstraat. De woningen zullen ruimte bieden voor 2, 3 en 4 slaapkamers, zodat we een gemengd publiek kunnen aantrekken. Er zal voldoende groen en parkingfaciliteiten worden voorzien . Uit onze analyse van de wijk blijkt immers dat de wijk meer nood heeft aan groenvoorzieningen. Daarnaast zijn er ook infrastructuurwerken nodig: het openbaar domein aan de Sint-Libertuskerk zal opnieuw aangelegd worden”, aldus Karel Geys.
In het kader van het Vlaamse Grond- en Pandendecreet heeft de stad Mechelen beslist om de komende jaren minimaal 231 sociale koopwoningen en 12 sociale kavels te realiseren. Schepen van Wonen en Stadsontwikkeling Karel Geys legt uit waarom dit belangrijk is. “Vele mensen komen net niet in aanmerking voor de sociale huurmarkt, terwijl de private vastgoedmarkt voor hen dan weer te duur is. Wij willen dat het voor zo veel mogelijk Mechelaars betaalbaar wordt om een eigen woning te kopen, want een eigen huis is het beste pensioen. Sociale koopwoningen zijn vooral bedoeld voor de doelgroep die het moeilijk heeft om een eigen stek te verwerven, zoals alleenstaanden met kinderen en nieuw samengestelde gezinnen. Bovendien past dit sociaal woonproject perfect in de herwaardering van de ganse wijk Nekkerspoel.”
In het kader van de stadsvernieuwing en –ontwikkeling heeft het stadsbestuur zich in het verleden voornamelijk toegelegd op de herwaardering van de binnenstad. “Wij willen nu ook aandacht besteden aan de negentiende eeuwse woonwijken rond het stadscentrum. Het project van de Kleine Landeigendom is een eerste fase van de uitvoering van onze plannen voor de wijk.
Aan de overzijde van Sint Libertus zijn we ondertussen volop aan het onderhandelen met de Regie der Gebouwen om de oude politiekazerne, inclusief een voor de wijk zeer groot binnengebied tussen de gebouwen gelegen aan de Nekkerspoel en de Paardenkerkhofstraat, te verwerven. Als schepen van stadsontwikkeling is het altijd een wens van me geweest om een waar ‘Huis van de verenigingen’ op te richten. Na een lange zoektocht hoop ik dan ook dat we ditmaal de juiste plek gevonden hebben en begin volgend jaar van start zullen kunnen gaan met dit project. Zo zouden we eindelijk vele verenigingen een eigen gemeenschappelijke en knusse plek kunnen bieden en hen verlossen van hun infrastructurele noden. Het verenigingenleven is gelukkig sterk aanwezig in Mechelen, want belangrijk voor het sociale en maatschappelijke bruisende leven van onze stad. Ze verdienen dan ook gehuisvest te worden in de gepaste infrastructurele omgeving met ontmoetingsruimte. Het ‘Huis van de verenigingen’ zou ook nieuwe noden kunnen vervullen zoals expositieruimte voor amateurkunstenaars of een huis van de denksport.
Eind volgend jaar zal tevens de verloederde Alfaflex-site aan de Lakenmakersstraat omgetoverd worden tot een splinternieuw geheel van woningen, ceremoniecentrum en turnhal. De woningen zullen ontsloten worden via de Lakenmakersstraat, het ceremonium én de turnhal langs de Nekkerhal- N15. Ook inzake de toekomstige bestemming van de Sint-Libertuskerk gaan we eerstdaags samen zitten met de kerkfabrieken en de betrokken gemeenten.
Met deze vier projecten kunnen we deze negentiende eeuwse woonwijk op sleeptouw nemen en zorgen voor een toekomstige verdere duurzame en samenhangende stadsontwikkeling, waar het voor iedereen goed wonen is.”, aldus nog Karel Geys.