De burgemeester en schepenen van de gemeente Zemst scharen zich achter de acties van de conferentie van burgemeesters.
Woensdagmiddag vond een buitengewone zitting van het college van burgemeester en schepenen plaats. Het college heeft op deze zitting beslist dat het zich in de onmogelijkheid bevindt om de verkiezingen van 13 juni aanstaande te organiseren. Dit heeft alles te maken met het feit dat de problematiek van de splitsing kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde nog steeds niet is opgelost. Hierdoor druisen deze verkiezingen in tegen de Grondwet en zijn ze bijgevolg ongrondwettig. Dit laatste werd beslist door het arrest 73/2003 van het Arbitragehof van 26 mei 2003. De termijn van vier jaar die aan de wetgever werd gelaten om de ongrondwettigheid uit de wereld te helpen, is voorbij.
Het college besluit hieruit dat het bijgevolg geen enkele van de handelingen nodig voor de organisatie van de verkiezingen kan ondernemen en heeft dit ook laten weten aan de provinciegouverneur. Deze zal daarom onder andere het vaststellen en naar de gouverneur versturen van de kiezerslijsten, het opmaken van de lijsten met namen van potentiële kandidaat-voorzitters, -secretarissen en -bijzitters en het laten drukken en verzenden van de oproepingsbrieven, via de juridische figuur van het hiërarchisch medebewind, op zich moeten nemen en rechtstreeks opdrachten geven aan de gemeentesecretaris.
Hiermee schaart gemeente Zemst zich achter de eerste beslissing van de conferentie van de burgemeesters vandaag, 12 mei om 12.30 uur in Halle.
Daarnaast zullen minstens burgemeester Bart Coopman en schepen van Vlaamse Zaken Piet Van Grunderbeek de gerechtelijke actie onderschrijven die, ook vandaag, is aanbevolen door de conferentie van de burgemeesters. Juridische actie tegen de verkiezingen van 13 juni 2010 en de niet-splitsing van de kieskring BHV
Er kan voor de rechtbank geargumenteerd worden dat het actief en/of passief kiesrecht van de kandidaten en de burgers uit de kieskringen BHV of Leuven aangetast wordt. Een kandidaat uit het arrondissement BHV kan aanvoeren dat hij gekrenkt wordt in zijn passief kiesrecht omdat kiesgerechtigden uit het arrondissement Leuven niet op hem kunnen stemmen. Een burger uit het arrondissement BHV kan aanvoeren gekrenkt te worden in zijn actief kiesrecht omdat hij niet op Leuvense kandidaten kan stemmen. Deze burgers kunnen ook politieke mandatarissen zijn zoals burgemeesters en schepenen. De meest passende procedure om aan een aantasting van politieke rechten zoals het actief en/of passiefkiesrecht te remediëren, is een burgerlijke procedure voor de Rechtbank van Eerste Aanleg.
Er kan aangevoerd worden dat de kieswet strijdig is met de Grondwet wat een fout uitmaakt in hoofde van de Belgische Staat.
Voor de Rechtbanken kan ook een schending aangevoerd worden van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Zo bijvoorbeeld oordeelde het in een recent arrest van 2 maart 2010 (Grosuru/Roemenië) het Europees Hof voor de Rechten van de Mens dat een onafhankelijk orgaan moet oordelen over de wettigheid van de verkiezingen.
Aan de rechter zou worden gevraagd om te remediëren aan de ongrondwettigheid van de verkiezingen. De claim valt uiteen in twee luiken:
Ten eerste een vraag tot het opleggen van een rechterlijk bevel aan de Belgische Staat om in de toekomst grondwettige verkiezingen te organiseren en dit onder verbeurte van een fikse dwangsom;
Ten tweede en klassieke vordering tot schadevergoeding op grond van artikel 1382 B.W. omwille van de ongrondwettigheid van de verkiezingen en de strijdigheid met het EVRM van de verkiezingen.