Vanmorgen werd het monument voor de oud-strijders op de Gemeentelijke Begraafplaats Elewijt officieel ingehuldigd en gezegend. Dit officiële moment werd voorafgegaan door een eucharistieviering.
Sinds vorig jaar siert een monument ter nagedachtenis van de overleden oud-strijders de gemeentelijke begraafplaats van Elewijt. Op dit monument staan de namen van de oud-strijders wiens rustplaats op de Gemeentelijke Begraafplaats Elewijt plaats heeft moeten ruimen. De gemeente wil deze oud-strijders op een gepaste manier eren, daarom werd het monument zondagmorgen officieel inhuldigd. Voorafgaand op de plechtige inhuldiging en zegening, vond er een eucharistieviering plaats ter ere van de oud-strijders. De viering en de plechtige inhuldiging ging werd muzikaal begeleid door de Koninklijke Harmonie Sint Hubertus.
Door de voorbereidingen van de vernieuwde doortocht van Elewijt, moest de muur rond de Gemeentelijke Begraafplaats Elewijt verplaatst worden. De graven van de oud-strijders die langs deze muur lagen werden daarom geruimd om elders op het kerkhof een nieuwe plaats te krijgen. De oud-strijders die zo hun oorspronkelijke laatste rustplaats verloren vonden een nieuwe plek op het nieuwe gedeelte van de Gemeentelijke Begraafplaats Elewijt. Deze verhuis ging gepaard met de oprichting van een grafmonument. De gemeente liet kunstenares Ann Bruyninckx een monument ontwerpen. Het werk, een uitvergrote versie van een grafzerk, symboliseert de verbondenheid die de soldaten aan het front met hun thuis onderhouden door middel van briefwisseling. De gleuf in de steen vormt zo een brievenbus waarlangs de brief van het front, waar de afdrukken van de soldatenvoeten staan, naar de vrijheid, vertolkt door de vogel, vertrekt. Door deze brief en de vogel te laten verroesten, wil de kunstenaar de vergankelijkheid van het leven in de verf zetten.