Mechelen is properder dan ooit, dit vindt de huidige Mechelse bestuursploeg. Dagelijks zet de stad bijna 50 medewerkers in om zwerfvuil op te halen. Maar wat zou er gebeuren als de stadsmedewerkers het zwerfvuil niet zouden ophalen? Mechelen maakte de berekening en pakt nu uit met een uniek, confronterend en symbolisch initiatief. Op de Grote Markt staat van maandag tot en met vrijdag een grote glazen kubus waarin het zwerfvuil van één week wordt verzameld.
Een kubus van 162m², vervaardigd uit doorzichtig plexiglas, zal gedurende een week het zwerfvuil van de Mechelaar herbergen. “Dit is een ludieke, confronterende en symbolische actie, die de mensen meer moet betrekken bij ons afvalbeleid en waarbij wij de burgerzin willen aanscherpen in onze strijd tegen het zwerfvuil”, licht burgemeester Bart Somers toe (Open Vld).
Zwerfvuil is al het afval dat rond de vuilbakken slingert, het sluikstort dat langs de wegen terug te vinden is, het afval dat de mobiele stofzuigers opzuigen en alles wat onze veegmachines opvegen. Kortom: zaken die het niet op het openbaar domein thuishoren en een storende factor zijn in het straatbeeld. “Met deze actie willen wij een signaal geven aan de mensen om onze leefomgeving aangenaam en netjes te houden”, aldus schepen van Leefmilieu Marina de Bie (Groen!). “Wij rekenen hiervoor op de medewerking van iedereen.”
Het stadsbestuur doet erg zijn best om Mechelen netter dan ooit te krijgen. Vorige week nog maakte schepen van Openbare Werken Greet Geypen (Open Vld) de aankoop van 350 nieuwe kwalitatieve vuilbakjes bekend. Deze week zal een grote doorzichtige kubus op de Grote Markt gevuld worden met zwerfvuil. “Doorzichtig, omdat zulke beelden beter blijven hangen en ook een grotere invloed zullen hebben dan de naakte cijfers alleen”, geeft Geypen aan.
Naakte cijfers
Het cijfermateriaal oogt nochtans indrukwekkend. Dagelijks houden 49 werknemers van de stad zich bezig met het ophalen van zwerfvuil. Daarvoor worden er 20 veegmachines en 15 mobiele stofzuigers ingeschakeld. Verleden jaar werd er 1309 ton veegvuil opgehaald, wat overeenkomt met 157 containers. De kostprijs hiervoor bedroeg €54.938. In het eerste kwartaal van 2010 zit de stad al aan 389 ton opgehaald zwerfvuil, wat gelijk is aan 44 containers en tot hiertoe €16.336 kost. “Neem daarbij nog de mankracht die we nodig hebben om alles in goede banen te leiden en je komt tot een hele zware rekening, die we eigenlijk beter aan andere doeleinden zouden besteden”, aldus schepen van Milieu Marina de Bie.
De opbouw van de constructie op de Grote Markt vond afgelopen zondag plaats. Een U-profiel van 9m² werd uitgezet, waarop wanden uit plexiglas werden bevestigd. Een paar lagen bestaande uit zand en folie moeten voorkomen dat het zwerfvuil schade kan voortbrengen aan de kasseien. Per dag zullen er gedurende één week, dagelijks 1 à 2 containers zwerfafval aangevoerd worden. In totaal kunnen er 14 containers ingestort worden. “Op de hoeken van de kubus zijn grote stickers met bijkomende informatie aangebracht, die de mensen moeten aanzetten om op een verstandige manier met afval om te springen”, aldus Bart Somers.
Propere stad
In normale omstandigheden wordt het zwerfvuil in containers in het stadsmagazijn verzameld, die dan naargelang de periode twee tot drie keer per week opgehaald en leeggemaakt worden. Deze week zal uitzonderlijk al het afval op de Grote Markt tentoongesteld worden, zodat iedereen het zwerfvuil met eigen ogen kan aanschouwen.
De stad leverde de voorbije jaren meerdere inspanningen om van Mechelen een nette stad te maken. Met deze originele actie wil de stad een duidelijk beeld geven van de hoeveelheid zwerfvuil dat wekelijks opgehaald wordt. “Zwerfvuil draagt bij tot de verloedering van onze stad en vergroot daarmee het gevoel van onveiligheid bij onze burgers. Ook in toeristisch opzicht is een mooie en nette stad van groot belang. Met deze sensibiliseringsactie willen wij het zwerfvuil doen dalen”, legt Greet Geypen uit.
De pakkans is bovendien ook groter dan ooit. Niet alleen de politie maar ook sommige daarvoor speciaal opgeleide stadsambtenaren hebben de bevoegdheid om zulke overtredingen vast te stellen. “Vorig jaar werden er 650 processen-verbaal opgesteld voor het bevuilen van de openbare weg en werd bij 166 sluikstortingen de dader opgespoord. Dit jaar hebben wij 50 sluikstortingen met gekende dader”, aldus de burgemeester.
Wie interesse heeft om de afvalberg op de Grote Markt met eigen ogen te zien, heeft nog tijd tot aanstaande vrijdag 14u. “Daarna zullen onze uitvoeringsdiensten het afval opruimen en terug via containers naar ons stadsmagazijn voeren, waarna de gewone werking terug van kracht gaat”, besluit Greet Geypen.