Voor het Lierse erfgoed tijdens het interbellum is Lierenaar Bernard Janssens (1887-1976) een belangrijk, maar weinig gekend pionier. Het Liers Genootschap voor Geschiedenis wil hier iets aan doen en organiseert in samenwerking met de Lierse Stedelijke Musea, een tentoonstelling over zijn leven en werk. De tentoonstelling belicht de vele veelzijdigheid van Bernard Janssens: fotograaf, kunstschilder, etser, restaurateur, auteur, verzamelaar en folklorist.
Bernard Janssens schilderde, naast portretten en reproducties van Vlaamse meesters, verdwenen hoekjes uit oud Lier. Daarnaast was hij vooral restaurateur van oude schilderijen. Tevens etste hij ook processievaantjes en prenten naar eigen ontwerp en naar tekeningen of schilderijen van Felix Timmermans. Hij was ook de oprichter van een fotoclub en gaf fotoalbums uit over oud-Lier, het Lierse begijnhof, de Sint-Gummaruskerk, de Zimmertoren, kunstsmid Lodewijk Van Boeckel en het schilder-, ets- en tekenwerk van Felix Timmermans.
Voor de stad herstelde hij de zwaar gehavende reuzenfamilie. Samen met zijn zoon Hugo realiseerde hij de gepolychromeerde toeristische wegwijzers. Hij schreef monografieën en vele historische en volkskundige bijdragen voor tijdschriften, dag- en weekbladen en was lid van talrijke verenigingen en commissies.
Bij de tentoonstelling verschijnt een rijk geïllustreerde monografie. Deze kost tot 11 juli €29 euro, nadien €35. Je kan voor de tentoonstelling terecht in het Stedelijk Museum Wuyts-Van Campen en Baron Caroly, Florent Van Cauwenberghstraat 14 in Lier en dit tot en met zondag 11 juli.