Het kan niet genoeg herhaald worden dat een degelijke kennis van het Nederlands de eerste vereiste is om in te burgeren in de Vlaamse samenleving. Wie het Nederlands niet of onvoldoende machtig is, beperkt zijn kansen op de arbeidsmarkt, in het onderwijs en in de maatschappij.
Ondanks de jarenlange inspanningen om anderstaligen naar lessen Nederlands te lokken blijven talloze allochtonen en andere Nederlandsonkundigen echter steken binnen de eigen leefwereld. Ze komen er niet of nauwelijks met de Nederlandse taal in aanraking. De dag- en avondlessen die door diverse overheden worden aangeboden en gesubsidieerd blijken inadequaat en lokken nauwelijks mensen. Daarom wil het Vlaams Belang het geweer van schouder veranderen.
br>Het Vlaams Belang wil het bestaande aanbod aan Nederlandse lessen uitbreiden met het project ‘taalpeters’. De ‘taalpeters’ zijn in de praktijk niet-professionele vrijwilligers die via een eenvoudig lespakket ‘basisniveau Nederlands’ les geven aan familie, vrienden, kennissen of buren. De lespakketten dienen door de stad gratis te worden aangeboden aan de vrijwilligers. De naam van de vrijwilliger en van de cursist worden geregistreerd om één en ander op te volgen en de bestelling van de lespakketten te verantwoorden.
“De voordelen van een dergelijke aanpak zijn legio. Het project is beperkt qua kostprijs, laagdrempelig en niet-betuttelend. De cursist ontwikkelt een eigen verantwoordelijkheid. Er is het persoonlijk contact met de lesgever. Tevens brengt het project mensen samen en kan het een positieve impact op de samenleving hebben. Als spin-off kan er zelfs een spontaan netwerk ontstaan van niet-professionele lesgevers Nederlands. Op deze manier kunnen zeer veel mensen enkele basisvaardigheden Nederlands verwerven en later gemakkelijker doorstromen naar het reguliere aanbod Nederlands”, zegt Vlaams Belang volksvertegenwoordiger in het Vlaams parlement en fractieleider in de Mechelse gemeenteraad Frank Creyelman.