Provincie Vlaams-Brabant liet reeds 40 energieaudits uitvoeren in gemeentelijke gebouwen door de firma Cenergie. Deze audits kaderen in een project van de provincie Vlaams-Brabant om samen met de netbeheerders op korte termijn meer dan 100 gemeentelijke gebouwen te laten screenen op hun energieverbruik. Bedoeling is om het energieverbruik en de bijhorende energiekosten en CO2-uitstoot van deze gebouwen drastisch te verlagen. Het gebouwenpark in Vlaanderen is immers verantwoordelijk voor een aanzienlijk deel van de CO2-uitstoot en dus de klimaatwijziging.
“Begin december startte de provincie Vlaams-Brabant met de uitvoering van zeventig energieaudits in gemeentelijke gebouwen. Ondertussen staat de teller op veertig. In achttien gemeenten in de provincie waaronder Kampenhout, Kapelle-op-den-Bos en Zemst werden reeds audits uitgevoerd” zegt Jean-Pol Olbrechts (CD&V), gedeputeerde voor leefmilieu.
Voor elk gebouw werd individueel bekeken welke technische of organisatorische maatregelen getroffen kunnen worden, hoeveel elke maatregel zal kosten, hoeveel euro en kWh er per maatregel bespaard kan worden en op hoeveel jaar de investering zichzelf terugbetaalt. Zo kan het gemeentebestuur heel gericht bepalen welke maatregelen ze wil uitvoeren, welke investeringen prioritair zijn en welke investering het meest energie bespaart of het snelst is terugverdiend.
“Uit deze eerste rapporten blijkt dat er nog heel wat mogelijkheden zijn om energie te besparen, zelfs zonder al te veel investeringen” zegt gedeputeerde Jean-Pol Olbrechts. “Bij de meeste gebouwen kan men met zo goed als geen kosten, alleen al door het correct inregelen en afstellen van de verwarmings- en ventilatieinstallaties, zo’n 5 tot 15 procent energie besparen. Zo’n maatregel verdient zich terug op enkele maanden tot maximaal twee jaar. Daarnaast blijkt dat ook eenvoudige maatregelen zoals het plaatsen van radiatorfolie, thermostatische kranen, deurpompen, bewegingsdetectie voor verlichting in sanitaire ruimtes of klokjes op elektrische boilers, heel wat kosten en energie kunnen uitsparen. Ook dit vraagt slechts een beperkte investering. En niet te vergeten, besparingen die kunnen gerealiseerd worden met organisatorische en gedragsmaatregelen zijn zo goed als gratis maar besparen wel zo’n 5 tot 10% per jaar. Het gaat dan om goed onderhoud van ramen en sloten, sluiten van deuren, correct gebruik van thermostatische kranen, proper houden van lichtarmaturen of lichten doven bij verlaten van het lokaal”.
Energiebesparende maatregelen die een iets grotere investering vergen, maar verhoudingsgewijs ook zeer veel energie besparen, hebben te maken met de renovatie van de stookplaatsen en het isoleren van daken en zolders en het vervangen van enkel glas door hoogrendementsglas. Van een twintigtal gebouwen werd een eindrapport opgemaakt. De overige audits zijn nog lopende of worden volgend winterseizoen uitgevoerd. Ook PBE voerde afgelopen winterseizoen dertien gratis energieaudits uit in gemeentelijke gebouwen, Eandis liet reeds een vijftiental energieaudits uitvoeren. “Van de honderd geplande energieaudits door de provincie en de netbeheerders werd dus reeds drie vierde opgestart of uitgevoerd” besluit gedeputeerde Jean-Pol Olbrechts.