Op zondag 25 april is het weer Erfgoeddag, Duffel doet ook dit keer mee, samen met de drie andere BODUKAP-gemeenten, doch breidt er nog een staartje aan tot 30 juni.
“Borstbollen, muntjes en eucalyptusgommetjes … een aanbod aan heilzame snoepjes in het Duffelse museum ‘Het Gasthuis’. In de tijd dat ze nog minder als ‘snoep’ maar eerder als ‘medicament’ werden bestempeld, behoorden ze tot de huisapotheek en werden ze enkel bovengehaald bij hoestbuien, keelpijn en verkoudheden”, aldus schepen van heemkunde en musea, Patrik Van Herck.
Op Erfgoeddag 25 april mag iedere bezoeker er, ziekjes of niet, à volonté van proeven. Best meegenomen bij een bezoek aan een themamuseum rond verpleging en verzorging !
“Borstbollen zijn zacht voor de keel, kalmeren een lastige prikkelhoest, en je bent er een hele tijd zoet mee”, gaat Van Herck verder. “Minder ‘mondvol’, maar ook best lekker is een eucalyptusgommetje. Luchtwegen en kriebelende kelen hebben er zeker baat bij. Een muntje kan ook wat verlichting geven. Pepermuntfabrikanten promootten hun pastilles ooit zelfs als “opwekkend en verkwikkend als een weldadig medicijn”. Munt wordt dan ook al honderden jaren als ontsmettend en pijnstillend kruid toegepast bij indigestie, krampen en kolieken. Het door ons best gekende effect van munt snoepen is … een frisse adem”.
Maar er wordt op 25 april méér dan gedaan dan alleen gezond gesnoept in ‘Het Gasthuis’. In het kader van het Erfgoeddag-thema ‘Fake’ kunnen kinderen van 6 tot 12 jaar deelnemen aan een verkenningstocht. Al kijkend, smakend, voelend en ruikend ontdekken zij in het museum wat echt is en wat minder echt is. Een museum toont niet altijd alleen authentieke voorwerpen. Af en toe moet er noodgedwongen gewerkt worden met replica. Voor niet-materieel erfgoed zoals tradities, gewoontes en gebruiken moet zelfs enige creativiteit aan de dag worden gelegd om ze te ‘faken’.
“Authentiek, origineel maar tegelijk ook ‘fake’ is de collectie gruwelijk mooie wassen ziektebeelden van ‘Het Gasthuis’. Ze zijn afkomstig uit de lokale school voor verpleegkunde. Ze deden dienst als didactisch materiaal voor de lessen ‘ziekteleer’. De ziektebeeldjes of – met een meer technische term – ‘moulages’ zijn staaltjes van waar vakmanschap. Ze getuigen van een bijzonder kunstvaardig talent. Voor het vervaardigen van de beeldjes stonden overigens echte zieken model”, besluit schepen Van Herck.
De tentoonstelling ‘Ziektes in was’ start op Erfgoeddag 25april en loopt tot en met 30 juni. De expo belicht de Duffelse collectie in het bijzonder en de moulagetechniek in het algemeen. Moulages circuleerden overigens niet alleen in medische middens en scholen, maar ook op meer sensatiegerichte plaatsen…