Derdeklasser Racing Mechelen heeft op 4 februari 2010 klacht neergelegd bij de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) tegen het onrechtmatig opstellen van Amadou Touré in de wedstrijd tussen Willebroek Meerhof en Racing Mechelen van 31 januari 2010. Groenwit was van oordeel dat de aansluiting van Amadou Toure niet rechtmatig was verkregen en derhalve niet mocht opgesteld worden in de wedstrijd tegen Racing Mechelen.
Het uitvoerend comité van de KBVB had op 9 januari 2010 de aansluiting van Touré reeds geweigerd. Willebroek Meerhof vroeg deze beslissing te herzien, wat in principe niet mogelijk is. Op 21 januari 2010 besliste het uitvoerend comité echter toch de aansluiting van Touré te valideren op voorwaarde dat Willebroek Meerhof kon aantonen dat touré een profvoetballer was en zich aldus kon beroepen op het recht op arbeid. Blijkbaar bracht Willebroek Meerhof nadien een profcontract naar voor waardoor Willebroek-Meerhof alsnog een validering verkreeg. Tijdens de procedure kwam echter aan het licht dat er verschillende onsamenhangende zaken vervat zaten in het verhaal van Willebroek Meerhof, zowel op het gebied van zogezegde afgesloten contracten als op het gebied van spelerstatuut van Touré. Het werd duidelijk dat Willebroek Meerhof van Touré een profspeler had gemaakt enkel en alleen om de goedkeuring van de transfer te bekomen.
Daar de raadsman van Racing Mechelen, meester Vincent Verlaeckt, sterke vermoedens had dat Touré helemaal niet ingeschreven was bij de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ) als zijnde profvoetballer, vorderde hij dat Willebroek Meerhof deze bewijzen zou naar voor brengen. Willebroek Meerhof kon deze bewijzen niet naar voor brengen. Bovendien bleek dat Touré een volledige werkloosheidsuitkering ontving, wat zeer vreemd is, wanneer men profvoetballer zou zijn. Racing Mechelen stelde in haar pleidooi, dat dergelijke handelingswijze bedrog uitmaakte, minstens misleiding en dat op deze manier men elke transfer kan laten valideren op basis van vermeend “recht van arbeid”, als men maar het juiste pro forma contract fabriceert.
Het sportcomité van de KBVB volgt in haar beslissing volledig de verdediging van Racing Mechelen en stelt dat er sprake is van bedrog en dat niemand voordeel kan halen uit bedrog. Het sportcomité oordeelt dat Willebroek Meerhof het uitvoerend comité dermate heeft misleid, zelfs bedrogen, om een beslissing af te dwingen:
“Dat misleiding van het uitvoerend comité, het hoogste bondsorgaan waarin in feite alle bij de KBVB aangesloten voetbalclubs vertegenwoordigd zijn, enorm betreurenswaardig is en getuigt van een totaal gebrek aan respect voor zowel de leden van het uitvoerend comité als voor het bondreglement als voor de tegenstrevers in de kwestieuze competitie. Dat het sportcomité op zodanige wijze overtuigd is van niet alleen het oneigenlijk gebruik van het bondsreglement door KVC Willebroek Meerhof, doch ook van “gekunstelde ingrepen” in hoofde van KVC Willebroek-Meerhof, dat zij niet anders kan dan te concluderen dat speler Touré niet speelgerechtigd is voor een eerste elftal van KVC Willebroek Meerhof tijdens huidig seizoen en de klacht van KRC Mechelen gegrond te verklaren. Dat een strenge bestraffing in casu als meer dan gepast voorkomt.”