Vijf studenten van de Katholieke Hogeschool Mechelen werden door de stad en de hogeschool uitgekozen om 2 weken naar Bolivië te gaan en een reportage te maken over zusterstad Sucre. Het resultaat van hun reis wordt een tv-reportage, een magazine en een blog die gebruikt zullen worden om de band tussen de steden te verduidelijken en waarin internationale thema’s zoals extreme armoede, kinderrechten en duurzame ontwikkeling aan bod komen.
Mechelen en Sucre zijn sinds 1996 zustersteden en hebben samen hun schouders gezet onder de Millenniumdoelstellingen, de acht afspraken die de Verenigde Naties hebben gemaakt om de belangrijkste wereldproblemen aan te pakken. De VN wil tegen 2015 wereldwijd de grootste pijnpunten zoals armoede, gebrek aan educatie, gebrek aan drinkbaar water… halveren ten opzichte van 2000.
Van 27 maart tot 11 april trekken vijf studenten journalistiek van de Katholieke Hogeschool Mechelen naar Sucre (Bolivia). De studenten zullen, onder begeleiding van hun docenten, een reportage maken over Sucre. Hiervoor volgen ze twee geëngageerde Mechelaars – Liesbet De keersmaecker en Laurens De Kooning – die ter plaatse een balans opmaken over de manier waarop Sucre werkt maakt van de Millenniumdoelstellingen.
De studenten willen een brug leggen tussen de Mechelse en Boliviaanse jongeren en zodoende de doelstellingen van de stedenband helpen te verspreiden, ondersteunen en versterken. Ze willen de (jonge) Mechelaar laten kennismaken met het leven in Sucre en doen dit door het maken van een televisiereportage, een magazine en een reisblog.
Nadien worden de journalistieke resultaten van de uitwisseling, naast de publicaties in de eigen media van de stad en de KHM verspreid via een aantal externe media. De stad zal het materiaal nadien gebruiken in haar beleid Ontwikkelingssamenwerking. Het wordt daarnaast ook ingezet bij de organisatie van filmdebatten, evenementen en sensibilisatieacties. De dienst Ontwikkelingssamenwerking verwacht ook een rapport waaruit de stedenband nieuwe initiatieven kan destilleren en eventueel de huidige werking kan bijsturen of uitdiepen.
Naast de directe doelstellingen voor dit project is het vroegtijdig interesseren van jonge mediamakers in ieder geval waardevol. Wanneer aankomende journalisten meer leren over mondiale vraagstukken en hun blik verruimen, zullen zij in hun verdere loopbaan ook eerder aandacht besteden aan internationale samenwerking en de relaties tussen Noord en Zuid. Het project heeft dus ook de bedoeling om een duurzaam multiplicatoreffect te genereren.
Je kan hun verhalen vanaf maandag 29 maart volgen op www.quincemagazine.be