Na een zware winter start eindelijk de lente. Maar op 21 maart startte niet alleen de lente. Mechelen en de hele wereld stond op 21 maart ook in het teken van de Internationale dag tegen Racisme en Discriminatie.
“Het is jammer dat zo’n dag in 2010 nog moet bestaan, het is nog spijtiger dat er aan deze dag in Vlaanderen anno 2010 weinig of geen aandacht wordt geschonken. Ikzelf vind het heel belangrijk om er ieder jaar opnieuw de nodige ruchtbaarheid aan te geven”, zegt schepen voor Diversiteit Ali Salmi (onafhankelijke).
In Mechelen wil men dit daarom niet zomaar laten passeren. “Reeds jaren voeren we een grondig antiracismebeleid. Zo hebben we sinds jaren een Meldpunt Racisme. In 2001 keurde de gemeenteraad de intentieverklaring ‘Mechelen Tegen Racisme’ goed”, gaat Salmi verder.
In 2009 werd het Meldpunt Discriminatie (MPD) verder ontwikkeld. Het MPD bemiddelt met het oog op een niet-gerechtelijke afwikkeling van de meldingen van discriminatie en werkt preventieve acties uit. “Slachtoffers van discriminatie kunnen bij verschillende organisaties een melding gaan maken, terwijl in de andere centrumsteden dat maar op één locatie kan. Zo is het MPD laagdrempelig en toegankelijk”, vertelt Salmi. Sinds half augustus werd er een medewerkster aangenomen om de continuïteit van het MPD te garanderen. Gelijke Kansen Vlaanderen subsidieert vanaf 2010 de Meldpunten Discriminatie voor een periode van drie jaar.
Dit jaar zal er vanuit de werkgroep Gender een preventieve actie worden opgestart Het horecaoverleg in Willebroek zal opgestart worden met als doelstelling een transparante deurpolitiek te bekomen. Het MPD maakt zich nog meer bekend bij een breder publiek en netwerk en het MPD zal verder sensibiliserende acties uitwerken om de anti-discriminatie boodschap verder uit te dragen.
In 2009 kreeg het MPD 46 meldingen binnen. De klachten waren zeer divers. Ze gingen over arbeid (15), de toegang tot een bepaalde dienstverlening (3), cyberhate (3), huisvesting (10 – waarvan 4 in de immosector; 3 bij de sociale huisvesting en 3 in de privésector), politie (2), samenleven/buren (4), school (2), stad (1) en sport (1). De overige klachten (5) werden doorverwezen naar ander Vlaams Meldpunt of naar het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding of het betrof een vraag voor meer informatie. Bijna alle aanmeldingen gaan over een vermoeden van inbreuk op de anti-racismewet. En een klein aantal ging over leeftijdsdiscriminatie.
“Ons MPD luistert, praat, bemiddeld; sensibiliseert, rapporteert en adviseert. Het meldpunt is heel belangrijk en daarom benadruk ik regelmatig dat de klachten ernstig moeten worden genomen. Slachtoffers van racisme hebben al te vaak het gevoel dat er niemand naar hen wil luisteren en dat zelfs de overheid geen actie onderneemt tegen het racisme in onze samenleving”, besluit schepen Ali Salmi.