Op zaterdag 27 maart organiseert WWF-België voor de tweede keer ‘Earth Hour’. Tussen 20u30 en 21u30 zullen wereldwijd meer dan één miljard mensen de lichten doven. Dit initiatief maakt deel uit van een internationale campagne tegen de klimaatverandering. ‘Wij willen als stadsbestuur het goede voorbeeld geven door de verlichting van monumenten uit te doen. Met deze symbolische actie tonen we aan dat ieder van ons een verschil kan maken in de strijd tegen klimaatverandering. Vandaar dat wij alle Mechelaars oproepen om op 27 maart ook één uur lang de lichten te doven’, zeggen schepen van Energie Caroline Gennez (sp.a) en schepen van Leefmilieu Marina De Bie (Groen!).
De stad Mechelen zal actief deelnemen aan ‘Earth Hour’. Op verschillende locaties zal de niet-functionele verlichting tussen 20u30 en 21u30 worden gedoofd. Het gaat om de Grote Markt, het stadhuis, de Sint-Romboutstoren, het Schepenhuis, het postgebouw, de Onze-Lieve-Vrouwekerk, de Hanswijkbasiliek, de Sint-Katelijnekerk en het Hof van Busleyden. In de Onze-Lieve-Vrouwestraat zal enkel de functionele verlichting blijven branden. Vanzelfsprekend zal de openbare veiligheid door deze actie niet in het gedrang komen. Het stadsbestuur wil de actie eveneens promoten bij Mechelse bedrijven. De horeca kan ook een inspanning doen door bijvoorbeeld een gezellig diner bij kaarslicht aan te bieden.
‘Op de website van www.earthhour.be kunnen personen, bedrijven en verenigingen zich inschrijven voor deze milieubewuste actie. Je kan er ook gepersonaliseerde affiches downloaden en je krijgt er een overzicht van de verschillende acties overal ter wereld en te lande. Als we allemaal samenwerken, kunnen we ook in Mechelen ons steentje bijdragen aan de strijd tegen klimaatverandering. En die strijd wordt met deze actie zowaar even gezellig. Ik hoop dat in onze stad veel diners bij kaarslicht zullen worden georganiseerd. Ik zou zeggen: Mechelen, maak er gewoon een plezante avond van’, aldus schepen van Leefmilieu Marina De Bie.
De verlichting van de openbare ruimte draagt bij tot de CO2-uitstoot die in het kader van het Kyoto-protocol moet gereduceerd worden. Naast de deelname aan deze campagne op 27 maart, ondersteunt het stadsbestuur daarom nog andere initiatieven. ‘Bij het opstellen van het lichtplan voor de Mechelse binnenstad kozen wij bewust voor een duurzame aanpak. We investeren ook volop in de efficiënte en zuinige verwarming van openbare gebouwen. Daarnaast proberen we elke winter in een stadsgebouw 8% te besparen op energieverbruik. Met de actie Klimaatwijken willen we Mechelaars stimuleren om dezelfde doelstelling te bereiken. Het is immers belangrijk om rationeel om te springen met energie zodat Mechelen een duurzame stad wordt’, besluit schepen van Energie Caroline Gennez.