De gemeenschapswachten zijn een vertrouwd beeld geworden in het Mechelse straatbeeld en tijdens allerlei activiteiten. Dat ze nuttig werk leveren, bewees één van de gemeenschapswachten onlangs nog met een gepaste tussenkomst bij een crimineel feit. Maar ze doen natuurlijk veel meer en dat is niet altijd even gekend. Maar onder het motto ‘alles kan beter’, werd er de voorbije weken een grondige evaluatie gedaan van hun werking, takenpakket en inzetbaarheid bij verschillende organisaties. Op basis van deze evaluatie heeft het college vandaag een heroriëntering van de dienst gemeenschapswachten goedgekeurd. Deze aanpassingen wordt nu voorgelegd aan de gemeenteraad voor definitieve goedkeuring.
“Doorheen de voorgaande jaren is het takenpakket van de gemeenschapswachten meer en meer belast met een reeks ‘oneigenlijke’ taken of taken voor derden, die het uitoefenen van hun oorspronkelijke preventieve opdracht in de wijken sterk onder druk plaatsten. De door het college goedgekeurde heroriëntering van de dienst gemeenschapswachten wil deze trend terug omkeren en stelt een tweesporenbeleid voor: Terug meer wijkgericht werken en daarnaast krijgen de gemeenschapswachten een beperkte vaststellende bevoegdheid.”, vertelt Schepen voor Preventie, Ali Salmi (onafhankelijke).
Ten eerste streven we naar een maximale aanwezigheid van de gemeenschapswachten in de Mechelse wijken. Zo willen we het preventieve toezicht versterken en de signaalfunctie optimaliseren. Om het veiligheids- en overlastbeleid van de Stad Mechelen te versterken is het belangrijk dat de gemeenschapswachten meer wijkgericht kunnen werken en dat wordt vanaf nu hun kerntaak! Onder wijkgericht werken moet het volgende verstaan worden:
– zichtbaar aanwezig zijn en toezicht houden – met bijzonder aandacht voor risicoplaatsen en -tijdstippen – om zo de sociale controle te vergroten
– mensen actief aanspreken op hun normoverschrijdend of risicovol gedrag
– mensen informeren over bestaande regels en voorschriften (o.a. ABP) of mensen tips geven om slachtofferschap te voorkomen.
– doorgeven en opvolgen van meldingen van (potentieel) gevaarlijke situaties.
Om deze hervorming te kunnen realiseren is het noodzakelijk dat een aantal van de huidige opdrachten voor de gemeenschapswachten worden stopgezet of ingeperkt. We spreken hier over het afschaffen van het toezicht in het weekend tijdens evenementen die niet door de stad georganiseerd worden, het stopzetten van de inzet in Planckendael, het beperken van het overwerk en een aanpassing aan het systeem van bedelen van brieven. Op die manier wordt er capaciteit vrijgemaakt voor de kerntaak ‘wijktoezicht’ van de gemeenschapswachten. In 2009 was een patrouille van 2 gemeenschapswachten per dag 2u aanwezig per wijk en per dorp. Door de aanpassingen aan het takenpakket zou het mogelijk moeten zijn om per dag 1u30 tot zelfs 2u meer toezicht te realiseren per wijk en dorp. Dat is dus bijna een verdubbeling van het huidige toezicht.