De stad Mechelen ondersteunt al verscheidene jaren projecten rond ontwikkelings-samenwerking. Eén daarvan is de fototentoonstelling ‘Mechelen gaat mondiaal’, een expo die het oprechte verhaal vertelt van geëngageerde Mechelaars die zich inzetten voor een solidaire wereld. De gratis tentoonstelling loopt van vandaag 18 februari tot 11 maart in de hoofdbibliotheek van Mechelen.
Vrijwilligers uit negen Mechelse onwikkelingsorganisaties werden door fotografe Joke Duponcheel geportretteerd. Hun relaas werd door reporter Elke Massart opgetekend. “Ik heb op een spontane manier de vrijwilligers in beeld gebracht, gekadreerd in typisch Mechelse omgevingen.”, aldus de fotografe. Stuk voor stuk vertellen ze een verhaal over engagement, solidariteit, volharding en hoop. Schepen van Ontwikkelingssamenwerking Ali Salmi (onafhankelijke) vult aan: “De fototentoonstelling toont ‘gewone’ Mechelaars die zich inzetten voor een betere wereld, zoals elk van ons zou kunnen doen”.
Door de initiatieven van deze Mechelaars in de schijnwerpers te plaatsen, wil de stad andere inwoners ook aanzetten om in de voetsporen te treden van hun medeburgers. “Het waardevolle werk dat deze Mechelaars in de wereld verrichten komt nog te weinig onder de aandacht. Deze mensen zijn zoals u en ik: vaak engageren ze zich toevallig. Ofwel worden ze geconfronteerd met schrijnende situaties als ze op reis gaan, ofwel rollen ze erin via hun familie, buren of vrienden. De herkenbaarheid van deze mensen spreekt dan ook een ruim publiek aan”, zegt schepen Salmi.
Mechelen stelt ieder jaar €20.000 ter beschikking voor initiatieven die betrekking hebben op ontwikkelingssamenwerking in het Zuiden. De fototentoonstelling toont wat er met dat geld in 2009 is gebeurd. Tot 30 april mogen nieuwe projecten worden ingediend. Het aanvraagformulier kan men downloaden op www.mechelen.be.
“Op het eerste zicht lijkt ons doen en laten in Mechelen zich ver van het Zuiden af te spelen. Niets is minder waar. Ons aankoopgedrag, mobiliteit, diversiteit, milieu of jeugdwerk van hier heeft wel degelijk een band met of invloed op het Zuiden. Hoe beperkt de rol van een lokaal bestuur ook is, dat wil niet zeggen dat je niets kan doen.”, zo verduidelijkt Salmi. Bewijs daarvan is dat Mechelen al jaren Fair Trade Gemeente is, een stedenband aangegaan is met de Boliviaanse stad Sucre en er een samenwerking is met de Marokkaanse stad Nador. Tenslotte concentreert Mechelen zich vooral op het stimuleren van de Noord-Zuid-solidariteit bij de Mechelse bevolking. Dat doet ze door te sensibiliseren, maar ook door zelf het goede voorbeeld te geven.
De stad bracht in samenwerking met de Gemeentelijke raad voor Ontwikkelingssamenwerking eveneens een gratis kalender uit waarin de portretten en de verhalen van deze negen organisaties werden gebundeld.