Op geheel toepasselijke wijze werd donderdagmorgen de Maneblusser voorgesteld. Via rook op het dak van de brouwerij kwam de brandweer blussen, met hoe kan het haast anders, twee bakken Ankerbier. Het was meteen het symbolische startschot voor de voorstelling van het nieuwe Mechelse stadsbier Maneblusser.
Onder het toeziend oog van bekende Mechelaars Pat Donnez, Carry Goossens, Rudi De Mets, Yves Desmet en Showbizz Bart werd het gerstenat gewikt en gewogen. De bekende Mechelaars waren het unaniem eens. Het nieuwe blonde stadsbier is een verrijking voor het gamma van Het Anker. De bedoeling van de brouwerij is een toegankelijk bier te maken. “Ons Gouden Carolus Gamma is een redelijk zwaar bier wat niet voor iedereen gegeven is. Met de Maneblusser willen wij een tijdloos bier op de markt brengen dat heel pittig en vlot drinkbaar is”, aldus Charles Leclef van brouwerij Het Anker. Het meterschap van het nieuwe stadsbier wordt waargenomen door Jo Lemaire. “Ik ben fier dat ik meter mag zijn van dit bier. Het is echt mijn ‘goesting’. Het heeft alle kwaliteiten dat ik graag heb in een bier. Het is een verrassend bier dat meer is dan een gewone pils”, zegt Jo Lemaire.
De bedoeling van het nieuwe stadsbier is dat het in de lokale horecazaken zal kunnen gedronken worden. De lokale supermarkt mag het bier ook verkopen. Het is volgens Charles Leclef in eerste instantie niet de bedoeling dat het in grote supermarktketens verkocht zal gaan worden. “Ik had enkele dagen geleden zelfs een Amerikaanse importeur op bezoek die laaiend enthousiast was over de Maneblusser. Hij vroeg onmiddellijk enkele stalen om in de Verenigde Staten te laten proeven”, zegt Leclef. Voorlopig zal het bier echter lokaal aangeboden blijven.
Als rasechte Mechelaar en stadsgids is Rudi De Mets meteen helemaal weg van de Maneblusser. “Het is een echt typisch Ankerbier. Je hebt het kruidige in het bier, alleen is het makkelijk drinkbaar. De Mets gaat regelmatig met buitenlandse toeristen op stap en zij zijn meestal meteen verkocht. De Maneblusse is niet te vergelijken met een huidig bier op de markt. “Het bier gaat vlot naar binnen en heeft geen bittere nasmaak zoals je hebt bij een gewone pils. Het proeft voor mij wat zurig, wat citroenachtig”, zegt Carry Goossens.
Maneblusser nog niet te proeven in het brouwerijcafé
Wie meteen wil proeven en daarvoor wil afzakken naar het café van de brouwerij is er aan voor de moeite. Het café is al sinds eind februari 2009 gesloten voor verbouwingen. De heropening is voorzien op de verjaardag van Keizer Karel op 24 februari 2010. Reden voor de laattijdige heropening zijn de diverse vertragingen bij het afleveren van de bouwvergunningen. De nieuwe brasserie van de brouwerij zal voorzien worden van diverse niveau’s waar je rustig kunt drinken en nog steeds heerlijk zal kunnen tafelen.