De aangekondigde verfraaiings- en opwaarderingswerken aan het Tivolipark zitten op kruissnelheid. Het park ligt er nu al opgefrist bij voor aanvang van het toeristisch hoogseizoen. De meeste aanplantingen en onderhoudswerken zijn al achter de rug. Het park mag weer gezien worden. De rest van de werken volgt na de zomer.
In januari van dit jaar stelden schepen van openbare werken Greet Geypen (Open Vld) en schepen van leefmilieu Marina De Bie (Groen!) een plan van aanpak voor tot opwaardering van het 11 hectaren grote park. Bedoeling was om het Tivolipark te laten herontdekken als oase van rust, een kwalitatieve trekpleister voor omwonenden en bezoekers van Mechelen.
Het park werd dit voorjaar volledig heraangeplant. “Het wijkonderhoudsteam heeft een beplantingsplan opgemaakt voor 3 borders en de rotstuin. 2 perken zijn drie maal groter gemaakt dan ze vroeger waren, zodat de verhouding ten opzichte van de rest van het park wordt verbeterd”, legt Greet Geypen uit. “Volledig in de lijn van de principes en verwachtingen van de Engelse landschapstuin werden de borders opgevuld met doorlevende vaste planten, afgeboord met haagjes van buxus. Op die manier blijft de tuin ook historisch relevant. Voorheen werden de borders opgevuld met eenjarige plantjes”, zegt schepen van leefmilieu Marina De Bie.
De restauratie van de wandelpaden gebeurde met de grootste bekommernis voor de draagkracht van park. “De paden in de Engelse landschapstuin werden uitgegraven. Daartoe werd ongeveer 200 ton materiaal uitgegraven. 50 ton steenslag daarvan werd gerecupereerd. Donderdag 28 mei zijn onze diensten begonnen met de feitelijke heraanleg van de wandelpaden. Deze week moet de klus geklaard zijn. Dat alles gebeurde met compact rollend materieel om het park zo min mogelijk te belasten”, weet Greet Geypen. Marina De Bie: “Zoals begin dit jaar aangekondigd worden onze arbeiders bijgestaan door de mensen van de vzw Manus, een project van sociale economie. Mechelen heeft dit jaar overigens 400 000 euro geïnvesteerd in dit project van sociale economie. Daarmee stellen we gedurende 1 jaar 13 mensen voltijds te werk”.
De nieuwe speeltuigen in de speeltuin zijn geplaatst. Greet Geypen: “Het gaat om 7 nieuwe units die de speeltuin opnieuw aantrekkelijk moeten maken voor kinderen. Ook hier is de montage gebeurd in samenwerking met de sector van de sociale economie, met name vzw ’t Atelier, de sociale werkplaats in de Donkerlei”.
Een aantal werkzaamheden die worden toegewezen aan een externe aannemer worden later dit jaar uitgevoerd. “Inmiddels hebben we reeds toestemming gekregen van het Agentschap Ruimtelijke Ordening Vlaanderen om alle berijdbare paden in het park opnieuw aan te leggen. Daarbij hoort ook de renovatie van de bruggen in het park (één in de landschapstuin en één achter het kasteel)”, aldus nog Greet Geypen. “We gaan ook het tempeltje in de Engelse landschapstuin aan de zuidgevel van het kasteel restaureren, zodat het opnieuw fris en aantrekkelijk voor de dag komt. De werken behelzen het zandstralen van de gevel, schilderen, nieuwe verlichting en afsluiting”. Nog in het najaar worden de ringgrachten geruimd en wordt de oeverbeschoeiing hersteld. Nieuwe banken, vuilbakjes, wegwijzers en bloembakken zijn dan de finishing touch, tenminste op korte termijn. Op de lange termijn kondigt Marina De Bie voor het park ook een masterplan aan dat het park moet conserveren en voorbereiden op de toekomst.