Nieuws

zaterdag 9 februari 2019 17:27 - Mechelen

Voormalige ziekenhuissite Leopoldstraat maakt plaats voor 89 woningen

Van ziekenhuisbedden over rolstoelen en koelkasten tot verbanden toe. De volledige inboedel van het voormalige AZ Sint-Maarten in Mechelen gaat weldra naar een twintigtal goede doelen. De oude ziekenhuissite zelf wordt herontwikkeld tot een nieuwe woonwijk van 84 woningen, een hotel, kantoren, handelszaken, een nieuw plein én een nieuw buurtpark van 2000 vierkante meter groot.

Meer dan 300 patiënten van het vroegere AZ Sint-Maarten ziekenhuis in Mechelen verhuisden in oktober naar de nieuwe campus aan de R6. Omdat het nieuwe hospitaal nieuwe spullen aankocht, valt er op de oude site heel wat waardevol ziekenhuismateriaal te recycleren.

Al dat materiaal schenkt het Hasseltse vastgoedbedrijf DMI Vastgoed met de hulp van Rotary Club Houthalen Midden Limburg nu aan een twintigtal goede doelen waaronder een nieuw ziekenhuis in Roemenië, tientallen Belgische scholen, jeugdverenigingen en verenigingen voor gehandicapten én Ziekenhuizen Zonder Grenzen. Deze laatste organisatie zorgt ervoor dat wereldwijd de meest berooide verzorgingscentra gerenoveerd en beter uitrust worden met medisch, chirurgisch en ander ziekenhuismateriaal.

Een 15-tal operatiezalen worden zelfs volledig gestript om ze nadien elders minutieus opnieuw op te bouwen.
In totaal gaat het om een waarde van meer dan een half miljoen euro. Gezien de hoeveelheid en de waarde van het materiaal gaat het om één van de grootste giften van een vastgoedbedrijf in de laatste jaren.

Nieuwe woonwijk

De Mechelse ziekenhuissite ondergaat binnenkort een volledige transformatie en wordt herontwikkeld tot een duurzame, autoluwe en groene wijk. De oude site maakt plaats voor 64 appartementen, 18 woningen en 7 penthouses. Bij de wooneenheden zitten onder meer één-, twee- en drieslaapkamerappartementen.

“Samen met de stad Mechelen zijn we op zoek gegaan naar de juiste invulling van de site. En daar staat kwaliteit en leefbaarheid centraal. Daarom hebben we gekozen voor een ideale mix tussen wonen, werken en winkelen.” , aldus Thomas Bijnens, Communicatiemanager van DMI Vastgoed. Naast de nieuwe woningen komen er op de site ook een hotel, kantoren en handelsruimtes, in totaal goed voor 4900 m² aan commerciële invulling. Onder het hele bouwproject worden ook 200 ondergrondse parkeerplaatsen voor bewoners en bezoekers voorzien.

Buurtpark
Eén van de meest opvallende zaken aan de nieuwe woonwijk is ongetwijfeld de grote publieke ruimte van 3800 m² waarvan 2000 m² buurtpark die de Mechelaar er bij krijgt. De projectontwikkelaar wil met het nieuwe park en de publieke ruimte ademruimte geven aan de buurt. De Mechelaar krijgt een stukje van de stad terug. Bovendien past het open karakter en de aanwezigheid van veel groene ruimte volledig binnen hun visie van stadsontwikkeling anno 2019.

In het najaar start DMI Vastgoed met de afbraak van de huidige gebouwen en de verkoop. In het voorjaar van 2020 starten dan de eerste bouwwerken. De ontwikkelaar bekijkt bovendien de mogelijkheden om de leegstaande ruimtes voor de sloop een tijdelijke, creatieve invulling te geven. Om de buurtbewoners volledig op de hoogte te brengen van de plannen voor de nieuwe woonwijk, organiseert de projectontwikkelaar op woensdag 13 februari een infomarkt van 16.00 tot 20.00 uur op de site zelf in de Leopoldstraat.Klik hier voor meer nieuws uit de regio Mechelen

Klik hier voor meer nieuws over Reflex

Commentaar