Nieuws
staten regionaal

zondag 2 december 2018 16:14 - Bonheiden - Duffel - Lier - Mechelen - Putte - Puurs-Sint-Amands - Sint-Katelijne-Waver - Willebroek

Tweede Staten-Regionaal Rivierenland smaakt naar meer

200 aanwezigen, 20 sprekers, 5 grote beleidsthema’s en 8 keuzesessies. Dat waren de ingrediënten voor een geslaagde Staten-Regionaal op zaterdag 1 december. De Staten-Regionaal is een jaarlijkse meeting waarin mandatarissen, ambtenaren, middenveldorganisaties en stakeholders ondergedompeld worden in het regionale streekbeleid.

Regio Rivierenland is volop in beweging. Lokale besturen in de regio vinden elkaar steeds vaker en makkelijker om zowel operationeel als beleidsmatig samen te werken. Dit doen ze in een uniek bestuurlijk samenwerkingsmodel. De regionale mandaatgroep en regionale beleidsgroepen realiseerden op bovenlokaal vlak al heel wat het afgelopen jaar. “Uitdagingen stoppen niet aan de gemeentegrenzen. Binnen het bestuurlijk samenwerkingsmodel worden huidige en toekomstige uitdagingen en opportuniteiten van bovenlokaal belang aangepakt.”, aldus Peter De Bruyne, algemeen directeur van IGEMO. Filip De Rynck, professor Bestuurskunde aan de Universiteit van Gent, was ook deze tweede editie dagvoorzitter.

Acht keuzesessies in vijf beleidsdomeinen
Na de officiële opening konden de deelnemers twee keuzesessies volgen, naargelang hun interesseveld. De roep naar regionaal samenwerken is groot op alle vlaken: welzijn & zorg, mobiliteit, werk & economie, erfgoed en klimaat. “Alleen ga je sneller, samen geraak je verder” was de rode draad gedurende deze
sessies.

In het afsluitend debat namen Koen Van den Heuvel (burgemeester Puurs-Sint-Amands & voorzitter regionale mandaatgroep), Mieck Vos (directeur VVSG), Bert Wollants (federaal parlementslid), Ludwig Caluwé (gedeputeerde provincie Antwerpen) en Marcel Boogers (professor innovatie en regionaal bestuur aan de
universiteit van Twente), het woord onder begeleiding van Filip De Rynck. “We hebben al veel gerealiseerd, maar er zijn nog vele stappen te zetten richting een vruchtbare regionale samenwerking”, aldus Koen Van den Heuvel, voorzitter regionale mandaatgroep en burgemeester van Puurs.

Smaakt naar meer
De tweede editie van de Staten-Regionaal smaakt letterlijk en figuurlijk naar meer. De deelnemers kregen als geschenkje gepersonaliseerde chocolade mee naar huis met de logo’s van de 12 gemeenten van regio Rivierenland. “De Staten-Regionaal is een democratische en boeiende meeting met inspirerende deelnemers”, aldus Marcel Boogers, de Nederlandse professor innovatie en regionaal bestuur. “REGIO is een anagram voor GROEI” besluit hij na deze meeting.Klik hier voor meer nieuws uit de regio Bonheiden

Klik hier voor meer nieuws uit de regio Duffel

Klik hier voor meer nieuws uit de regio Lier

Klik hier voor meer nieuws uit de regio Mechelen

Klik hier voor meer nieuws uit de regio Putte

Klik hier voor meer nieuws uit de regio Puurs-Sint-Amands

Klik hier voor meer nieuws uit de regio Sint-Katelijne-Waver

Klik hier voor meer nieuws uit de regio Willebroek

Klik hier voor meer nieuws over Reflex

Commentaar