Nieuws
dopjesactie 1

maandag 9 oktober 2017 12:24 - Mechelen

[AUDIO] 5000 kilogram dopjes voor blindengeleidehonden

In wzc De Lisdodde overhandigde Koen Anciaux, voorzitter van het Sociaal Huis, 25 kilogram dopjes aan de organisatie ‘Vrienden der blinden’.

In woonzorgcentrum De Lisdodde startte men zo’n drie jaar geleden met een inzamelpunt voor dopjes. Al deze dopjes gaan naar ‘Vrienden der blinden’, een opleidingscentrum voor blindengeleidehonden. Zij verkopen die dopjes door om gerecycleerd te worden. De opbrengst bedraagt zo’n 34 cent per kilogram, ofwel 340 euro per ton ingezamelde dopjes.

Het opleiden van een blindengeleidehond kost maar liefst 25.000 euro. Daar is dus 73529 kilogram aan dopjes voor nodig. “Daarom zetten we met het Sociaal Huis mee onze schouders onder deze actie en roepen iedereen op om hun dopjes binnen te brengen in één van de inzamelpunten. Die kan je vinden in al onze woonzorgcentra en dienstencentra en binnenkort ook in het Huis van de Mechelaar”, legt Koen Anciaux, voorzitter van het Sociaal Huis uit. (lees verder onder de foto)

dopjesactie 2

“De voorbije jaren zamelden we al heel wat dopjes in, en vandaag bereikten we de kaap van de 5.000 kilogram”, zegt Anciaux. “Dat is zeker nog niet genoeg voor de volledige opleiding van een hond, maar alle kleine beetjes kunnen mee het verschil maken. Het opleiden van blindengeleidehonden is zeer belangrijk, want het komt de levenskwaliteit van blinden of slechtzienden ten goede. De hond is in dit geval niet alleen een vriend in huis, hij zorgt er ook voor dat je je veiliger voelt.”

‘Vrienden der blinden’ werd in 1996 opgericht in Koksijde. Sindsdien studeerden er zo’n 140 blindengeleidehonden af. De vraag blijft wel nog steeds groter dan het aanbod. Momenteel is er een wachtlijst van ongeveer drie jaar.

Audioreactie Koen Anciaux:

Foto’s: Radio ReflexKlik hier voor meer nieuws uit de regio Mechelen

Commentaar