Nieuws
voorbeel-thermografische-kaart-interleuven-project-eco2profitjpg

donderdag 20 april 2017 20:54 - Mechelen

Opname thermografische kaart uitgesteld

Het was de bedoeling om afgelopen winter met een vliegtuig boven Mechelen te vliegen om een thermografische foto te nemen. Deze foto zou, samen met temperatuurmetingen onder het dak, de Mechelaar toelaten in te schatten hoe isolerend hun eigen dak is.

Die informatie kan doorslaggevend zijn bij de beslissing om te investeren in extra dakisolatie. Het opstellen van de thermografische kaart past binnen het project See2Do!, een project dat steun ontvangt uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling via het grensoverschrijdend programma Interreg Vlaanderen-Nederland.

Geen optimale omstandigheden
Het nemen van een warmteluchtfoto is meer dan een vliegtuig laten overvliegen en een foto nemen. De klimatologische omstandigheden zijn cruciaal om een bruikbare opname te maken: het moet namelijk koud, helder, droog en windstil zijn. De lucht moet helder zijn zodat de camera goed kan registreren en ook een sneeuwlaag op de daken zou de metingen vervalsen. Het verschil in temperatuur tussen binnen en buiten moet voldoende groot zijn om warmteverlies te detecteren. Er mag geen wind aanwezig zijn omdat dan een opgewarmd slecht geïsoleerd dak sneller wordt afgekoeld. Ook neerslag in de uren voor de vlucht is niet wenselijk omdat dit de warmtestraling vanaf het dak verandert, zodat de meting niet meer klopt.

“Tijdens de afgelopen winter was er geen mogelijkheid om een thermografische foto te maken in goede klimatologische omstandigheden. Eén nacht zaten de omstandigheden wel goed, maar waren bij ons nog heel wat platte daken bevroren, waardoor de metingen verstoord zouden worden. Omdat het beter is om een jaar te wachten dan een foto te nemen waar je geen conclusies uit kunt trekken, stellen we de opname uit. De 500 vrijwilligers die zich registreerden om een meting onder hun eigen dak te doen, worden hiervan vandaag persoonlijk op de hoogte gebracht. Ik wens hen nogmaals te bedanken voor hun interesse en hoop dat ze volgend jaar opnieuw willen meedoen”, aldus schepen Marina De Bie

In de loop van oktober van dit jaar wordt de campagne opnieuw opgestart, hopend op beter weer in de winter van 2017-2018.

foto: © Interleuven – project Eco2profitKlik hier voor meer nieuws uit de regio Mechelen

Klik hier voor meer nieuws over Reflex

Commentaar