Nieuws
Schepen van Cultuur Björn Siffer met Christophe Gaeta aan het Hof van Busleyden

vrijdag 17 februari 2017 16:59 - Mechelen

Topscenograaf voor Museum Hof van Busleyden ontwerpt museale ruimtes Bourgondisch stadspaleis

Christophe Gaeta, is aangesteld voor de inrichting van het nieuwe Museum Hof van Busleyden in Mechelen. Hij zal in dit zestiende-eeuwse monument het boeiende verhaal van de Bourgondische Nederlanden en hun invloed op de stad vandaag visualiseren.

Verleden en heden ontmoeten elkaar
Christophe Gaeta werkte sinds 1994 al verschillende tentoonstellingen en vaste opstellingen uit voor culturele instellingen zoals de Koninklijke Bibliotheek in Brussel (Librarium, Vlaamse miniaturen in de Nassau-kapel), de Franstalige Gemeenschap van België (Kasteel van Seneffe De kunst van het leven in de 18e eeuw) en de Abdij van Stavelot (Over goud en perkament). Zijn meest bekende wapenfeit in Vlaanderen is het gelauwerd ontwerp voor het Red Star Line Museum in Antwerpen. Momenteel werkt hij ook aan het gloednieuwe Museum van de Tweede Wereldoorlog in Gdansk en het Museum van de Deportatie in Byalistok, beiden in Polen.

Voor Museum Hof van Busleyden zal hij niet enkel de (semi)vaste opstelling van de collectie uittekenen, maar ook de inrichting van de eerste tentoonstelling Roep om Rechtvaardigheid. Kunst en Rechtspraak in de Bourgondische Nederlanden. Deze expo is tevens het slotstuk van het stadsfestival OP.RECHT.MECHELEN.

Het vernieuwde museum zal je meenemen naar het rijke verleden van de Bourgondische Nederlanden, en zal ook aantonen hoe deze invloed nog doorleeft in het Mechelen van nu. “De kunstenaar, de ambachtsman, de wetenschapper, de ontdekker van toen, was even vooruitziend, even intelligent en even modern als de creatieve geesten van vandaag de dag. De term ‘Bourgondisch’ lijkt misschien te verwijzen naar een periode die ver achter ons ligt, maar ze verwijst tegelijkertijd ook naar échte mensen, personen, die streefden naar schoonheid, nieuwe kennis en vernieuwing”, aldus Gaeta.

“We beogen een museum met internationale uitstraling, dus hebben we een internationale topscenograaf weten te strikken. Ik ben er zeker van dat we met Christophe Gaeta iemand kozen die onze ambitie om jaarlijks 100 000 bezoekers naar Mechelen en het Bourgondisch Stadspaleis te halen, zal waarmaken”, zegt schepen van Cultuur Björn Siffer.

Vier verhalen, vier vertelwijzen
De scenografie spitst zich toe op 4 verhaallijnen: centralisatie & internationalisering, de zelfbewuste stad, meesterschap en exploratie. Deze thema’s worden voor de bezoeker tot leven gebracht op verschillende manieren.

Ten eerste zijn er natuurlijk de topstukken, uit de eigen collectie en uit andere musea in bruikleen gekregen. Denk hierbij aan sterke, sprekende, esthetische en unieke voorwerpen die verwondering blijven opwekken, zoals bijvoorbeeld de reeks Besloten Hofjes. Daarnaast zal vooral de bezoeker centraal komen te staan. Dankzij een user-driven experience krijgt elke bezoeker een beleving op maat, afhankelijk van zijn of haar interesses en noden. Het Museum Hof van Busleyden wil vervolgens ook een ontmoetingsplaats zijn voor bezoeker en de hedendaagse stad. Er worden samenwerkingen opgezet met partners uit Mechelen, zoals de opleiding meubelontwerp van de Thomas More Hogeschool, het ensemble Zefiro Torna, …. Ten slotte fungeert het museum als uitvalsbasis om het Bourgondische Mechelen, het Bourgondische Vlaanderen en Europa verder te ontdekken.

Aftellen naar de opening
Over iets meer dan een jaar, op 23 maart 2018, opent het museum opnieuw zijn deuren. Gaeta zou daarom graag begin maart dit jaar al het ontwerpconcept willen klaar hebben, zodat er aan de inrichting gewerkt kan worden. Een eerste voorproefje van het nieuwe museum zal kort daarna te zien zijn op de kunst- en antiekbeurs Eurantica in de Nekkerhal (18.03-26.03.2017), waar alvast enkele werken uit de Mechelse collectie getoond zullen worden en ook het nieuwe logo van het museum zal worden onthuld.

foto: stad MechelenKlik hier voor meer nieuws uit de regio Mechelen

Klik hier voor meer nieuws over Reflex

Commentaar