Nieuws
Technopolis JUMP dag 1 (4)

donderdag 16 februari 2017 21:42 - Mechelen

Technopolis spoelt woelig verleden definitief door

Er zijn grote veranderingen op til in Technopolis. Sinds de aanstelling van directeur Stephane Berghmans werden de verwachtingen voor de toekomst van medewerkers, scholen, partners, bedrijven en leden van de Vlaamse regeringen in kaart gebracht met als doel een nieuw toekomstplan te creëren.

Gisteren en vandaag werden al die verwachtingen gebundeld in een gezamenlijk toekomstbeeld voor Technopolis tijdens een kick-off, een evenement van en voor medewerkers. Deze aanpak betekent een nieuwe start voor de medewerkers van Technopolis.

Nieuwe start
Na een moeilijke periode was voor Technopolis de tijd rijp voor een nieuwe start. Met de komst van Stephane Berghmans waren de verwachtingen van niet alleen de medewerkers, maar ook de Raad van Bestuur en Vlaams minister Philippe Muyters hooggespannen.

Vlak na zijn aanstelling tot algemeen directeur in oktober vorig jaar kondigde Stephane Berghmans aan dat hij verdere ambitieuze plannen had voor het Vlaamse doe-centrum voor wetenschap en technologie. Co-creatie, participatie, nieuwe technologieën en Internet of Things waren belangrijke sleutelwoorden die hij gebruikte om het Technopolis van de toekomst te omschrijven.

De strategie om die plannen te verwezenlijken, zo benadrukte Berghmans meermaals tijdens zijn eerste persconferentie, zou hij samen met de medewerkers van Technopolis bepalen. Met die stelling gaf hij zowel aan de buitenwereld als aan de medewerkers van Technopolis een duidelijk signaal dat hij met zijn aanstelling een een tijdperk zou inluiden waarin “inspraak” en “open communicatie” op de eerste plaats komen.

Viral change
De afgelopen maanden werden de verwachtingen van alle medewerkers stap voor stap in kaart gebracht met als doel een droombeeld van Technopolis te creëren. Via intensieve workshops onder begeleiding van facilitator Frank Geertsen van “Architects of Dreams” worden de medewerkers meegenomen in een viral change traject, een proces dat bottum-up groeit en zal leiden tot een transparante participatiecultuur en een strategie voor het Technopolis van de toekomst. Het hele traject getuigt van een ware cultuurtransformatie die ontstaan is vanuit een verregaande dialoog waarin alle medewerkers hun stem en passie laten horen.

Niet alleen medewerkers bouwen mee aan het Technopolis van de toekomst. Opdat de nieuwe strategie ook door externe belanghebbenden gedragen zou worden, werden scholen, partners, bedrijven en leden van de Vlaamse regering de afgelopen periode bevraagd. Met deze vernieuwende aanpak wil Technopolis een laboratorium worden op het vlak van strategisch organisatiemanagement met klemtoon op co-creatie en participatie.

Aan het veranderingstraject geven medewerkers intern de naam “Jumpstart”, vrij vertaald: een boost, een manier om batterijen op te laden. Ze geven daarmee hun enthousiasme weer, dat zoals een elektrische vonk op iedereen binnen de organisatie overslaat. Vanuit een passie voor wat organisatie zou kunnen zijn, een eenheidsgevoel en fierheid om voor Technopolis te werken, groeit Technopolis uit tot een zelfsturende organisatie, die zelf creatieve oplossingen zoekt voor de uitdagingen van de toekomst. Onder de slagzin “Unleash your potential” ondersteunen ze het nieuwe HR-management waarbij mensen de kans krijgen om hun talenten los van functieomschrijvingen, takenpakketten… ten volle te ontwikkelen.

Kick-off op 15 & 16 februari
De afgelopen weken werd de spanning opgebouwd naar een grootschalige kick-off, een tweedaags evenement van en voor medewerkers dat een breuk met het verleden symboliseert en de start van het Technopolis van de toekomst. Deze kick-off, die op woensdag 15 en donderdag 16 februari plaatsvond, markeert het beginpunt van een nieuw toekomstplan, van en voor medewerkers, dat de komende weken, maanden en jaren in de praktijk wordt omgezet.

“Je voelt het gewoon in de wandelgangen dat er verandering op til is. Terwijl er vroeger stiekem gefluisterd werd over wat er allemaal zou moeten en kunnen veranderen, kan je nu gewoon de hoop van de gezichten van de mensen aflezen. Het is moeilijk te beschrijven, want de eigenlijke verandering is er nog niet, maar toch is het alsof we eigenlijk al in een heel ander Technopolis werken. Er heerst ja… hoe zou ik het noemen… opwinding. Alsof je net gehoord hebt dat je aangeworven bent om voor Technopolis te komen werken. Dat soort enthousiasme, dat normaal gezien na enkele weken vervaagt, voelen we nu terug met z’n allen opborrelen!”, getuigt Sarah Wuytack die al 8 jaar in dienst is.

“De vernieuwde aanpak waaraan alle medewerkers samen richting geven, is innoverend en is het begin van een nieuw hoofdstuk voor Technopolis. Binnenin voelt men het nu al, de buitenwereld zal het snel merken”, aldus Luc Van den Brande, voorzitter van de Raad van Bestuur.

foto: TechnopolisKlik hier voor meer nieuws uit de regio Mechelen

Commentaar