Als alles loopt zoals vooropgesteld, dan mogen de cafés en restaurants vanaf 8 juni opnieuw hun deuren openen. Om alles in goede banen te leiden, werd er in Mechelen achter de schermen hard gewerkt. De stad heeft in samenspraak met de restaurants en cafés, een actieplan opgesteld om de heropening zo vlot en veilig mogelijk te laten verlopen.
Beluister een uitgebreid gesprek met Mechels schepen van Lokale Economie Greet Geypen:
Officieel zal de Nationale Veiligheidsraad pas op 3 juni beslissen of de horeca op 8 juni weer open mag. Om niets aan het toeval over te laten en de start niet te missen, wordt er in Mechelen hard gewerkt aan het actieplan.
“Net zoals het al bij de handelaars en de marktkramers het geval was, heeft de stad opnieuw een actieplan klaar om de heropening zo vlot en veilig mogelijk te laten verlopen. Uiteraard zullen we dit afhankelijk van de maatregelen die opgelegd worden, nog finetunen. Door proactief te werk te gaan, hebben we tijd gewonnen zodat we het actieplan zo snel mogelijk kunnen uitrollen. Ook hebben we ons oor te luister gelegd bij de sector, om een zo goed mogelijk beeld te krijgen hoe we hen het best kunnen ondersteunen”, klinkt het bij Alexander Vandersmissen.
Cafés en restaurants zullen bij de heropening, niet meer gebruik mogen maken van de maximale bezetting. Teneinde de maatregel van social distancing te respecteren, zullen tafeltjes minstens 1,5 meter uit elkaar geplaatst moeten worden. Daarnaast zal de Veiligheidsraad er waarschijnlijk ook vanuit gaan dat men beter buiten kan consumeren dan in een binnenruimte.
Ambassadeur per terrassenplein
Een belangrijke maatregel in het actieplan is dat uitbaters gebruik mogen maken van het openbaar domein. “Cafés en restaurants zijn lang gesloten geweest en we willen de uitbaters de kans geven om vanaf 8 juni tot minstens eind oktober, maximaal van het openbaar domein gebruik te maken. In eerste instantie kijken we daarvoor naar de talrijke pleinen die Mechelen rijk is. Zowel in het centrum als in de dorpen en wijken. Op deze manier drijven we de capaciteit op en bieden we de uitbaters de kans om voldoende inkomsten te halen uit het resterende zomerseizoen”, aldus Greet Geypen, schepen van Economie. Ook de optie om eventueel met winterterrassen – dan wel op de eigen terraszone – te werken, wordt momenteel bekeken en afgetoetst.
Voor de terrassenpleinen in de binnenstad en aan het station heeft de stad zelf de uitbreiding in kaart gebracht. “Op terrassenpleinen werken we met een ambassadeur per plein. De ambassadeur zal voor het hem toegewezen plein, de billijke opdeling van de extra toegevoegde ruimte – uiteraard in overleg met alle betrokken zaken – op zich nemen. Bijkomend doel is om de communicatie tussen de stad en de horecazaken, vlot te laten verlopen. Inmiddels hebben we al 10 ambassadeurs bereid gevonden om deze taak op zich te nemen”, aldus Greet Geypen.
Uitbreiding terrassen tot 100 %
Waar mogelijk kunnen cafés en restaurants extra ruimte innemen t.o.v. hun vergunde terras. De maximale extra ruimte die ingenomen kan worden bedraagt 100 % van het bestaande terras. De openbare ruimte die ingenomen wordt als terras, moet zich loodrecht voor het pand bevinden. Indien dit niet mogelijk is, kan deze uitbreiding ook in de breedte gebeuren. In uitzonderlijke gevallen kan een afwijking toegestaan worden. Zo kan er een aparte aanvraag via het evenement aangevraagd worden, voor zaken zonder een terras. Parasols en een menubord zijn toegestaan indien zij de vrije doorgang en social distancing niet belemmeren. Alle andere attributen zoals wimpels, vlaggen, bloemenbakken,… zijn op het terras verboden.
Elke uitbater is verantwoordelijk voor zijn eigen terrassenzone. Mechelen voorziet één aanspreekpunt bij de stad en de politie, voor de horeca. Deze uitzonderlijke terrasuitbreiding heeft geen gevolgen voor de terrasbelasting. Mechelen legt immers als één van de weinige steden, geen terrasbelasting op.
“Aangezien we onze capaciteit in onze zaken niet optimaal kunnen benutten, is het belangrijk dat we de verloren ruimte ergens anders kunnen compenseren. We zijn de stad dankbaar dat we gebruik mogen maken van het openbaar domein om onze terrassen uit te breiden. Zeker in het zomerseizoen is dat een meerwaarde. Enerzijds is het nodig om onze restaurants en cafés rendabel te maken. Anderzijds zullen zoveel gezellige terrassen bijdragen aan een nog betere beleving van Mechelen. Uiteraard houden we rekening met de opgelegde maatregelen zodat de heropening op een veilige manier kan verlopen. Ik doe alvast een warme oproep naar de mensen om onze lokale uitbaters niet te vergeten”, aldus Christiaan Michiels, voorzitter van Horeca Mechelen.
Teneinde de maatregel van social distancing te respecteren, zullen tafeltjes minstens 1,5 meter uit elkaar geplaatst moeten worden. De algemene principes die bij het gebruik van het openbaar domein gerespecteerd dienen te worden is een vrije doorgang van twee meter voor voetgangers en minimum vier meter voor de hulpdiensten. Het is niet de bedoeling dat er parkeerplaatsen door terrassen ingenomen worden.
Take-away tafeltje op het terras
Er zijn ook zaken die naast consumptie ter plaatse, ook zullen inzetten op take-away.
Verwacht wordt dat er vanuit de Federale overheid opgelegd zal worden, dat men enkel zittend kan bestellen (dus niet aan de toog). Daarom introduceert Mechelen het Take-away tafeltje, waar klanten die geen zitplaats vinden, toch een bestelling kunnen doen. Het stadsbestuur wil daarmee de vaste horeca niet wil benadelen ten overstaan van ambulante handel of pakweg nachtwinkels en supermarkten die bijvoorbeeld broodjes en gekoelde dranken verkopen.
Opslagplaats voor teveel aan meubilair
Als gevolg van de maatregelen rond social distancing, zal niet al het gebruikelijk meubilair kunnen worden opgesteld in de zaak of op het terras. “Er is bijgevolg nood aan een veilige opslagplaats voor het te veel aan meubilair. We bekijken de mogelijkheid om hiervoor de oude gebouwen van de Uitvoeringsdiensten te gebruiken. Cafés en restaurants kunnen indien ze daartoe bereid zijn, ook hun terrasmeubilair ten dienste stellen van uitbaters die normaal geen terras hebben en nu toch een buitenruimte mogen creëren”, zegt Greet Geypen.
Promotieplan voor horeca
De stad is van plan om een promotieplan uit te werken voor de horeca. Dit in combinatie met o.a. retail, cultuur en algemene beleving in de stad. “Er zullen evenementen uitgewerkt worden met een focus op de horeca. Niet enkel voor de zomer, maar ook voor de winter en tevens voor 2021. De stad zorgt voor een vereenvoudiging voor aanvragen van evenemententerrassen of voor live muziek in cafés en restaurants”, klinkt het bij Greet Geypen. Ook wil de stad Mechelse ondernemers stimuleren om evenementen te organiseren op of rond evenementpleinen.
Fietsvrije zones
Om de terrassenpleinen zo efficiënt mogelijk in te delen en een veilige doorstroming te garanderen, neemt de stad enkele maatregelen. Zo wordt de Nauwstraat – de straat tussen de IJzerenleen en de Vismarkt – fietsvrij tijdens de openingsuren van de horeca en zal je er nog enkel langs één richting in de straat kunnen. Ook wordt op de Botermarkt het gedeelte tot aan café De Botermet, enkelrichting langs één kant. De Vismarkt wordt volledig fietsvrij, behalve voor fietskoeriers. “Daarnaast komen er extra fietsparkings op de Haverwerf en de IJzerenleen. De fietsparkeerplaatsen op de IJzerenleen worden meer geclusterd, zodat de horeca tussen de leuningen kan uitbreiden”, weet Vicky Vanmarcke, schepen van Mobiliteit.
Huurgelden kwijtschelden
Brouwerijen hebben net zoals de stad kortingen gegeven op huurgelden of huurgelden laten vallen. Helaas komt dit een minderheid van Mechelse horecazaken te goed. Veel panden zijn in handen van derden. Deze horeca-uitbaters moeten momenteel hun huur verplicht doorbetalen. De stad spoort daarom de eigenaars om een deel van het huurgeld kwijt te schelden.
Dorpen en wijken
Via de nieuwsbrief van Mechelen MeeMaken tracht de stad zo snel mogelijk de te hanteren richtlijnen kenbaar te maken, voor de uitbaters. Daarnaast voorziet de stad een fysieke mailing voor alle uitbaters met de richtlijnen, een welkomstpakket met communicatiemateriaal, net zoals dat bij de heropstart van de retail gebeurd is. Mechelen MeeMaken zal hiervan de verdeling in de binnenstad op zich nemen. Voor de dorpen gebeurt dit door de ECO-koeriers.
“Voor onze wijken en dorpen dezelfde algemene regels voor de inname van het openbaar domein. Ook kunnen zij evenemententerrassen of events aanvragen via het evenementenloket van de stad. Verder benadrukken we dat ook zaken uit Mechelse dorpen en wijken zich kunnen aansluiten bij de Mechelenbon”, besluit Greet Geypen.
foto: Pixabay