Van 10 tot 19 januari organiseert Rikolto de Week voor goed eten. Zo zetten ze het recht op goed eten in de kijker, samen met de mensen die er elke dag werk van maken. Daarom verkopen Rikolto-ambassadeurs zakken vol goed eten met producten van lokale handelaars en boeren. Om te tonen dat we in Mechelen wél een zak geven om goed eten, kan je een winkelzak bestellen. Die is gevuld met producten van lokale boeren en handelaars, aan een eerlijke prijs.
Het belang van goed eten
Sandipa Bhandari, voorzitster van de Mechelse jeugdraad, is het gezicht van de campagne. Ze weet als studente psychologie hoe belangrijk gezonde, gevarieerde maaltijden zijn voor onze fysieke en mentale gezondheid. “Mijn ouders waren landbouwers in Nepal, dus ik heb van jongs af aan de waarde van verse, gezonde producten leren waarderen. Veel jongeren staan echter niet stil bij wat ze eten en missen informatie over het belang van lokale producten,” zegt Sandipa. “In onze maatschappij draait het vaak om gemak en snelheid, en daardoor kiezen we soms voor minder gezonde opties. Maar gezond eten kan echt lekker zijn, en ik wil iedereen laten zien dat het helemaal niet moeilijk is om gezonde, duurzame voeding tot een deel van je dagelijks leven te maken.”
Schepen van goed eten
Patrick Princen, schepen van mondiaal beleid, onderstreept het belang van de actie: “Internationale solidariteit gaat hand-in-hand met lokale solidariteit. Goed eten is dé sleutel tot een rechtvaardige en duurzamere toekomst voor iedereen. Om dit extra onder de aandacht te brengen, benoemen we Sandipa als ‘schepen van goed eten’ voor een week. Zij zal zich de komende week inzetten om gezonde, duurzame voeding te promoten in onze stad.”
Korte keten en eerlijke prijzen
“Goed eten begint bij onze lokale boeren. Zij zorgen voor kwaliteitsvolle producten, met veel zorg voor mens en natuur. Met deze actie maken we duidelijk hoe belangrijk het is om hen te ondersteunen via eerlijke prijzen en de korte keten,” zegt Arthur Orlians, schepen van landbouw en klimaat. “Door bewust te kiezen voor lokale voeding dragen we bij aan een veerkrachtig landbouwsysteem dat niet alleen duurzaam is, maar ook onze economie versterkt.”
Met de opbrengst van de actie werkt Rikolto wereldwijd samen met mensen die in hun gemeenschap werk maken van goed eten. Dat ligt schepen Princen na aan het hart: “Ik ben vroeger, samen met een hele groep geëngageerde Mechelaars, gestart met het eerste lokale voedselteam in onze stad. Door hier te werken aan eerlijke prijzen en producten uit eigen streek, zorgen we wereldwijd voor meer focus op lokale productie. Ons motto: think global, act local.”
Praktisch
Om de actie te steunen kan je een toffe en duurzame winkelzak bestellen vol lokale bio-wintergroenten van de Akelei en inspirerende, gezonde recepten. De zak kost € 20 en bevat:
- 500 g pastinaak
- 500 g schorseneer
- 500 g Mechelse blauwgroene prei
- 1 grote Chinese kool
- 1 grote pompoen (oranje of butternut)
- Inspirerende recepten om met je gezonde groenten aan de slag te gaan
Bestel vóór 19.01.2025 en kies uit één van de afhaalpunten.