Om Michaël Priëels op gepaste wijze te herdenken, sloegen de stad en verschillende partners de handen in elkaar. Het resultaat is een met graffiti versierde gedenkmuur, te bewonderen tussen het Klimkaffee en de Dijle. Busta Move heeft immers een werking op de jongerensite, waar Priëels tot symbool van urban sports is uitgegroeid.
Passanten langs de fiets- en wandelweg tussen Klimkaffee en de Dijle kunnen sinds kort een graffitikunstwerk bewonderen op de volledige zijmuur van het Klimkaffee. De schildering is ter nagedachtenis van Michaël Priëels, bezieler van Busta Move en Mechels stadsartiest.
“Het plotse overlijden van Michaël heeft heel veel mensen diep geraakt”, vertelt Jeugdschepen Abdrahman Labsir. “Zijn nalatenschap als persoon en bezieler van Busta Move is enorm. Het spreekt voor zich dat heel wat mensen iets wilden doen om Michaël te gedenken. Michaël heeft immers geen fysieke gedenkplek. Via deze prachtige mural kunnen wij hem altijd bezoeken, en kijkt hij ook naar ons uit vanuit Transit M, een site die onlosmakelijk verbonden is met hem als symbool van urban sports en een kansenfabriek voor heel veel talentvolle kinderen en jongeren.”
Graffiti
Sinds zijn overlijden in mei werden heel wat acties ondernomen om Priëels in het straatbeeld te eren, vaak ad hoc en dus van tijdelijke aard. Onder meer Rik Somers, goede vriend van Priëels en werkzaam bij Stad Mechelen, wilde graag een blijvend kunstwerk om Pirroman/Pirre te eren. De stad besloot dit project te financieren via middelen van de jeugddienst.
Dat er graffiti gemoeid zou zijn met het kunstwerk is geen verrassing. In een ver verleden was Priëels begeesterd door graffiti. Dat is ook te zien aan het logo, de merchandise en de infrastructuur van Busta Move. De hiphop en graffiti scene in Mechelen schaarde zich dus graag achter het idee om een eerbetoon te spuiten of op een andere manier mee te helpen aan de muurschildering.
De muur van Den Hangar op Transit M (zijmuur Klimkaffee) bleek de ideale locatie. Busta Move geeft niet alleen lessen in Den Hangar; de muur staat ook op een rustige plek vlakbij de natuur en is van ver te zien. Mike van Suarez Murals verwerkte de gekende breakdance move van Pirroman in een ontwerp, op maat van de muur. Ook de logo’s van Priëels geesteskinderen Busta Move en Flash Family – de breakdance crew waaruit Busta Move ontstaan is – kwamen terecht in het ontwerp. Onderaan staat ‘Rest in Peace Pirroman’ te lezen.
“Het resultaat is een prachtige muurbrede schildering, die Michaël alle eer aandoet. We bedanken graag iedereen die dit mogelijk maakte: Rik, de collega’s van de jeugddienst en Transit M, het Klimkaffee, Mike van Suarez Murals, Tom van Fr3sh Paint, IcenSmiles, Ward van Wayward.Walls en Wanna. Transit M is echt aan het uitgroeien tot de urban jongerensite van Mechelen – een groei die we alleen maar verder willen stimuleren – en Michaël en Busta Move hebben daar een zeer groot aandeel in doordat zij regelmatig breaken in Den Hangar”, vertellen Kristof Calvo en Abdrahman Labsir.
“Het ganse Busta Move team is Stad Mechelen en het team kunstenaars enorm dankbaar om Michaël, alias Pirroman, zo mooi in beeld te brengen. Deze muurschildering toont hoe Michaël was … perfectionistisch, fanatiek en showbeest. Voor onze leden, trainers, familie en vrienden zal dit een herdenkingsplaats worden om Michaël, alias Pirroman, eeuwig te herinneren en te ontmoeten. Hij zou enorm trots zijn op wat we samen op 6 maanden tijd al hebben verwezenlijkt maar toch wordt hij elke dag gemist”, vertelt Lesley Henderickx van Busta Move.
Stadsartiest
In 2023 werd Michaël Priëels benoemd tot stadsartiest van Mechelen. Tijdens de afgelopen editie van Maanrock werd deze titel overgedragen aan zijn club Busta Move op De Speelplaats (Botermarkt). De club doet haar titel en Michaël alle eer aan door breakdance en freerunning op de kaart te blijven zetten.
“De mural voor Michaël staat dus niet op zichzelf. We gaan nog meer doen de komende maanden om Michaël te eren. Want Michaël eren is breakdance vieren. Hij heeft vele jonge Mechelaars geïnspireerd om zelf te beginnen breaken. Hen willen we dan ook zoveel mogelijk kansen geven om hun talent te tonen, zoals we dat gaan doen met Battle Of Honour Fo’ Youngstaz en opnieuw op De Speelplaats van Maanrock”, aldus Kristof Calvo, voorzitter Mechelen Feest en weldra schepen van Cultuur en Jeugd.
Die Battle gaat door op 1 februari. Het wordt een inclusief en verbindend event, waar de nieuwe generatie breakdance het beste van zichzelf zal geven, en dat op livemuziek. Precies zoals Priëels het graag zag.