De speelplaats van de leerlingen van het vierde, vijfde en zesde leerjaar van basisschool De Parel in Niel zal er binnenkort helemaal anders uitzien. De school ontvangt namelijk financiële en praktische steun via het project ‘Groene Oases’ van de provincie Antwerpen om haar speelplaats te ontharden en vergroenen. Gedeputeerde Luk Lemmens overhandigde de directie afgelopen maandag een cheque van € 13.500 euro. De basisschool projecteerde haar droomplannen, zodat de leerlingen al kunnen wennen aan de nieuwe look van de speelplaats.
Op dit moment is de speelplaats van het vierde, vijfde en zesde leerjaar van basisschool De Parel in Niel nog een stenen woestijn. Slechts één boompje dat maar niet wilde groeien staat eenzaam in de grijze vlakte. In de zomervakantie starten de onthardingswerken op de speelplaats. De school hoopt zoveel mogelijk te hebben uitgebroken, met het oog op het plantseizoen in het najaar. Tijdens het aftrapmoment zien we reeds heel wat wensen voor de nieuwe speelplaats: een buitenleerklas, rustige hoek, klimfaciliteiten en plaats voor balsporten. Voor de plantenkeuze laat de school zich inspireren door het aangrenzende natuurdomein het Niels Broek: zowel hoge bomen als lage begroeiing, allemaal inheemse plantsoorten.
Een klimaatveilige provincie
Een vergroende speelplaats kent tal van voordelen. Niet alleen kan het hemelwater beter in de bodem sijpelen, ook voor leerlingen is groen op de speelplaats erg wenselijk. Gedeputeerde Luk Lemmens legt uit: “Door scholen via het project Groene Oases te ondersteunen bij de vergroening van hun speelplaats, werken we aan een biodiverse en klimaatveilige provincie. Studies tonen dat leerlingen die ontspannen in het groen, in plaats van op een betonnen vlakte, beter geconcentreerd zijn tijdens de lessen en ook rustiger terug in de klas komen.”
Een speelplaats voor de buurt
Basisschool De Parel startte al in 2019 met kleine ingrepen om de buitenruimte te vergroenen. Dankzij Groene Oases kent die evolutie nu een stroomversnelling. De school volgt ondertussen ook een traject bij MOS Antwerpen om haar visie voor de vergroening uit de werken. De directie wenst de aanplant van de nieuwe speelplaats mee te nemen in de lessen van de leerlingen. Zo worden ze betrokken bij het project en leren ze beter zorg te dragen voor het nieuwe groen op de speelplaats.
De speelplaatsvergroening staat nu nog in de startblokken, maar directeur Ushi Mertens is toch al bezig met de toekomst van de speelplaats. “Op termijn willen we de speelplaats openstellen voor de buurt. We merken dat daar nood aan is. We zullen op daarvoor nog even moeten overleggen met de gemeente Niel, maar dromen kan al,” vertelt ze.
De voordelen van vergroening
Een ontharde en vergroende speelplaats biedt heel wat voordelen. Zo ervaren kinderen minder stress na een speeltijd in het groen en zetten buitenlessen aan tot onderzoekend leren en een verhoogde concentratie. Ook ons klimaat profiteert mee: water dat na ontharding opnieuw kan doorsijpelen in de bodem, helpt ons om droge periodes te overbruggen.
Maar vooral voor de jongsten is dit prille natuurcontact essentieel: zorg dragen voor de natuur begint immers al in de kinderschoenen. Door les te krijgen in en over de natuur leren we de volgende generaties hoe belangrijk natuur, biodiversiteit en klimaat zijn.