Afgelopen weekend vierden wandelaars en fietsers de Dag van de Trage Weg. Voor de bewoners van Kontich hét moment om de nieuwe trage weg te ontdekken in Schapenhagen die het Boskapellenpad met de Duffelsesteenweg verbindt. Dankzij een subsidie van provincie Antwerpen wandel je voor het eerst van Kontich-Kazerne naar Waarloos door natuurgebied.
Het gebied Schapenhagen vormt door haar ligging een belangrijke groene stapsteen tussen de bestaande natuurgebieden Oude Spoorwegberm en de Babbelse Plassen. Gedeputeerde voor het gebiedsprogramma Zuidrand, Luk Lemmens, duidt de werking van de provincie in het gebied: “Vanuit het gebiedsprogramma ‘Beleefbare Open Ruimte in de Antwerpse Zuidrand’ willen we als provincie de open ruimte in deze regio verbinden en versterken. Zo werken we aan een klimaatveilige toekomst en geven we iedereen de kans om dit prachtige gebied te ontdekken en beleven. Om ervoor te zorgen dat Schapenhaegen toegankelijk is, investeerde de provincie €22.000 extra in het gebied. Nieuwe vlonderpaden zorgen ervoor dat je met droge voeten van het gebied kan blijven genieten en beschermen de zeldzame orchideeën en dotterbloemen. Een vogelkijkwand en een herkenbare ingang met fietsenstalling en boomsculptuur maken het gebied nog aantrekkelijker.”
Het gebied werd zowel door Natuurpunt als de provincie Antwerpen en gemeente Kontich al sterk opgewaardeerd. Wim Annaert, Natuurpunt en conservator Schapenhagen: “In 2015 startten we met de aanplant van 2,7 ha nieuw bos, dat nu al 3 à 4 m is opgeschoten, er kwam een nieuwe boomgaard en 1 km wandelpaden. Nu komt daar 1,7 ha natuur bij met een extra wandelverbinding tot aan de Duffelsesteenweg”.
Daarenboven richtte de provincie (Dienst Integraal Waterbeleid) bijna 1 ha in als nieuwe waterretentiezone met een buffercapaciteit van 3,3 miljoen liter. Gedeputeerde Jan De Haes: “Die ingrepen lonen, want sinds de aanleg van de retentiezone ondervinden de buren in de woonwijken van Kontich-Kazerne en van het woonlint langs de Duffelsesteenweg nog amper wateroverlast. Het werk is wel nog niet klaar. Door een combinatie van frequente, intense buien en de verharding in de naburige KMO-zone Blauwe Steen, staan het natuurgebied en de wandelroute zelf regelmatiger onder water. Niettemin zijn er belangrijke stappen gezet de voorbije jaren en werden er sinds 2019 extra opportuniteiten naar wandelrecreatie, waterberging en natuurinrichting gerealiseerd: gaande van het maken van toegangspoorten en wandelsassen, tot het herstel van wintergrachten of de aanleg van een diepe poel in het hooiland als biotoop voor inheemse amfibieën.”