Afgelopen woensdag voerde de politie Mechelen-Willebroek controles uit op zwaar vervoer.
Een tractor voorzien van een aanhangwagen geladen met zand werd aan een controle onderworpen omdat de lading niet was afgedekt. Bij controle bleek dat de onderneming vervoer voor rekening van derden aan het verrichten was. Er was evenwel geen transportvergunning afgeleverd voor het gebruikte voertuig. Ook werd er voor aanvang van het transport geen vrachtbrief opgesteld. Op de koop toe bleek dat de 18-jarige bestuurder van de tractor geen geldig rijbewijs heeft voor het besturen van de tractor in deze omstandigheden. Het transport werd geïmmobiliseerd tot er een andere bestuurder met een geldig rijbewijs ter plaatse kwam. Er kon geen onmiddellijke inning voorgesteld worden, gezien de inbreuk op het rijbewijs. Het proces-verbaal zal opgestuurd worden naar de politierechtbank die later zal oordelen.
Een andere chauffeur deed zowat alles fout wat kon. De man reed met een uitzonderlijk transport met een massa van om en bij de 63 ton. Zijn vrachtwagen was ook uitzonderlijk in lengte en in breedte.
Op het moment van controle was de man aan het bellen en had hij ook zijn veiligheidsgordel niet om. Ook de oranje-gele knipperlichten op de stuurhut om het transport te signaleren waren niet in werking. Het transport was niet voorzien van de wettelijk verplichte begeleidingsvoertuigen, bevond zich niet op de voorgeschreven reisweg en de bijlage met de wettelijk verplicht te volgen reisroute was een verouderd exemplaar. De reisweg werd niet verkend vijf kalenderdagen voor aanvang van het transport en de kettingen waarmee de lading werd vastgemaakt waren niet voorzien van labels met de mogelijke krachten.
De twee binnenbanden van de laatste trekkende as van het trekkend voertuig waren kaal, de bandenslijtage-indicator liep gelijk met het loopvlak of er was zelfs geen profiel meer zichtbaar. Alsof dat nog niet genoeg was had de oplegger een klapband! Hierdoor waren eveneens een leiding en een opspatafscherming gescheurd.
Tot slot werden er op de tachograaf meerdere inbreuken vastgesteld met betrekking tot de rij- en rusttijden. Dit op de ononderbroken rijtijd, de dagelijkse rijtijd en de dagelijkse rusttijd. Er werd onder andere vastgesteld dat de bestuurder op een gegeven moment maar net de helft van de verplichte dagelijkse rusttijd heeft genomen en op een ander moment de dagelijkse rijtijd met meer dan 50% heeft overschreden.
De chauffeur kreeg geen geldboete maar er werd een proces-verbaal opgestuurd naar de politierechtbank die later zal oordelen.
Foto: politie Mechelen-Willebroek