Nu er rechtszekerheid is, zal de sociale huisvestingsmaatschappij Woonpunt Mechelen controleren of sociale huurders geen eigendom hebben in het buitenland. “Regels zijn regels en die moeten gecontroleerd worden. Nu er rechtszekerheid is zullen we zeker intekenen op het raamcontract van de Vlaamse overheid”, zegt voorzitter Arthur Orlians.
Eén van de voorwaarden om aanspraak te maken op een sociale woning, is dat een sociale huurder zelf geen eigenaar mag zijn van een andere woning. Op die manier kunnen sociale woningen worden voorbehouden voor diegenen die ze het meest nodig hebben.
“Woonpunt Mechelen controleert al langer of mensen geen andere eigendom hebben of hun woning niet doorverhuren”, zegt voorzitter Arthur Orlians. “We investeren veel geld in extra sociale woningen, maar misbruik aanvaarden we niet. Het overgrote deel van onze huurders volgt perfect de regels, maar we moeten kordaat optreden tegen diegenen die doelbewust frauderen.”
De controle in het binnenland liep al vlot, maar voor controle in het buitenland was er tot recent niet voldoende rechtszekerheid, legt Orlians uit. “Zelfs al had je bewijs, dan nog werd het vaak verworpen door de rechter. Nu is er een uitspraak in hoger beroep en is er rechtszekerheid.”
Woonpunt Mechelen zal nu dan ook intekenen op het raamcontract van de Vlaamse overheid en in samenwerking met private onderzoekbureaus controleren of sociale huurders geen eigendom bezitten in het buitenland.
“Het gaat hier niet over mensen die even de tijd nodig hebben om een erfenis in onverdeeldheid in orde te brengen of gevluchte mensen wiens huis bijna volledig geruïneerd is door de oorlog”, benadrukt voorzitter Orlians. “We kijken altijd naar de context en blijven redelijk, maar het principe is duidelijk: wie de regels doelbewust overtreedt verliest zijn sociale woning en krijgt er een boete bovenop. Dat is niet asociaal, dat is juist heel rechtvaardig.”