De Vlaamse Regering gaf meer informatie over de financiering van de Vlaamse vaccinatiecentra. Er wordt rekening gehouden met het aantal inwoners dat het vaccinatiecentrum zal bedienen. Daarnaast voorziet de Vlaamse regering meer dan 130 miljoen euro voor het medische luik van de vaccinaties in de woonzorgcentra, ziekenhuizen en vaccinatiecentra.
“We hebben gezegd dat we de lokale besturen en eerstelijnszones gingen vergoeden voor hun inspanningen. Er wordt rekening gehouden met huurkosten, energie- en poetskosten, exploitatiekosten, vervoer voor minder mobiele mensen en de inzet van niet-medisch personeel zoals security, een lokaal callcenter, een centrummanager en vrijwilligers. Voor het logistieke luik gaat het over een bedrag van ongeveer 65 miljoen euro”, aldus Bart Somers, Vlaams minister van Binnenlands Bestuur.
Elke stad of gemeente waar een vaccinatiecentrum komt, krijgt een forfait voor de opbouw en inrichting van het vaccinatiecentrum. Dat gaat over 15 000 euro of 30 000 euro per vaccinatiecentrum, naargelang de eerstelijnszone één of twee vaccinatiecentra telt. Als een vaccinatiecentrum meerdere eerstelijnszones bedient, dan wordt het bedrag van 30 000 euro verhoudingsgewijs aangepast. Daarnaast wordt voor een aantal grotere vaccinatiecentra in de dertien centrumsteden een bijkomend bedrag van 24 000 euro per maand toegekend, een tegemoetkoming voor de hogere huurprijs voor het reserveren van extra ruimte om snel te kunnen opschalen indien nodig. Naast de financiële vergoeding die voorzien is voor de opbouw en inrichting van een vaccinatiecentrum, krijgt elke organiseerde gemeente een forfaitair bedrag van 1,533 euro vermenigvuldigd met het totaal aantal inwoners van de gemeenten die door het vaccinatiecentrum worden bediend.
“We zorgen voor een degelijke financiering van de infrastructuur en bestaffing. Vlaanderen zal klaar zijn voor de grootste logistieke operatie sinds de Tweede Wereldoorlog. We streven naar een zo hoog mogelijke vaccinatiegraad”, zegt Wouter Beke, Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid. “Via een forfaitaire tussenkomst voor ondersteuning voor individueel vervoer kunnen lokale besturen samenwerken om minder mobiele personen te vervoeren. Daarnaast worden ook alle voorbereidingen getroffen om het openbaar vervoer te optimaliseren én zijn we in overleg om te bekijken in welk mate extra versterking dient voorzien te worden voor regio’s die slecht ontsloten zijn”, gaat Lydia Peeters, Vlaams minister van Mobiliteit verder.
In onze regio is de verdeling als volgt
Klein Brabant, Vaartland, Puurs Sint-Amands (Sport- en Evenementenhal cc Binder): 452 400 euro
Willebroek (AED): 262 200 euro
Pallieterland Lier + Duffel (CC De Mol): 1 024 800 euro
Rupelaar (Aartselaar, Boom, Hemiksem, Niel, Schelle & Rumst (Wetenschapspark Log Ville Niel): 754 800 euro
Mechelen & Sint-Katelijne-Waver (Nekkerhal) 1 167 000 euro
bron: Antwerps Persbureau