Campus De Beemden van het Busleyden Atheneum en cohousing Gumm zijn dit jaar de verdiende winnaars van ‘Paraat voor het klimaat’. Zij krijgen elk 35.500 euro van de stad voor klimaatinvesteringen in hun gebouw, van een volledige relighting tot de plaatsing van zonnepalen en de installatie van een warmtenet via geothermie.
De wedstrijd ‘Paraat voor het Klimaat’ werd oorspronkelijk alleen uitgeschreven voor scholen, maar sinds vorig jaar komen daarnaast ook verenigingen en ondernemingen in aanmerking voor de subsidie van 35.500 euro. “Want uiteindelijk zal elke school, elke vereniging en elke organisatie duurzame investeringen moeten doen in hun gebouwen met het oog op een klimaatneutrale stad in 2050”, zegt schepen van klimaat, duurzaamheid en energie Marina De Bie (Groen).
De schepen gaat verder: “Als stad proberen we zoveel mogelijk drempels weg te werken om het maken van klimaatvriendelijke keuzes te stimuleren. Ik ben blij dat deze keuze blijft aanslaan en dat scholen, bedrijven en verenigingen hun rol blijven spelen. De projecten beperken zich immers niet tot de renovatiewerken op zich, het is een totaalpakket waarbinnen ook sensibilisering en burgerparticipatie belangrijk criteria zijn. Met een deelname aan ‘Paraat voor het klimaat’ werken ze zo niet alleen aan hun eigen klimaatvriendelijkheid, maar zijn ze mee trekkers in het algemene klimaatbeleid.”
De juryleden kwamen uit de stedelijke dienst Duurzame Ontwikkeling en Energie (DOE), het onderwijsoverleg Mechelen (OOM), Socrowd, Kamp C en MOS Antwerpen.
Campus De Beemden
Busleyden Atheneum – Campus De Beemden geeft aangepast zorgonderwijs aan jongeren van 13 tot 21 jaar die het niet gemakkelijk hebben om op een klassieke manier les te volgen. Het hoofdgebouw in de Stuivenbergbaan is 70 jaar oud en werd al verschillende keren uitgebreid en gerenoveerd. De verlichting werd voor het laatst vervangen in 1990. Met de subsidie van Paraat voor het Klimaat gaat de school alle verouderde armaturen met TL-lampen vervangen door ledverlichting. In de gangen en sanitaire ruimtes worden dat er met bewegingsdetectie.
“Met deze subsidie willen we als school onze ecologische voetafdruk verkleinen en bijdragen tot een duurzame wereld”, zegt Nele Druyts, waarnemend directeur van GO! BA Campus De Beemden.
Totale kostprijs van de relighting: 73.500 euro, waarvan 35.500 wordt gesubsidieerd door Stad Mechelen 4000 euro wordt opgehaald via crowdfunding
Cohousing Gumm
Gumm (tot nu toe gekend als Gummarushof) is het eerste cohousing-project in Mechelen en situeert zich in en rond het oude schoolcomplex in de Kerkhoflei. Er komen 25 woonunits en een grote gemeenschappelijke tuin. De leegstaande kerk krijgt een nieuwe, buurtgerichte invulling. De burgerlijke maatschap Gummaar investeert onder meer in zonnepanelen, een warmtenet via geothermie voor de woningen en vloerverwarming in het kerkgedeelte.
“Cohousing Gumm heeft al van bij de start ambitieuze klimaatambities. We willen niet enkel inzetten op compact wonen en ruimtes en spullen delen, maar ook zoveel mogelijk in onze eigen energiebehoeften voorzien. Slimme, toekomstgerichte energiekeuzes maken vergt een flinke investering, dus we zijn heel blij met dit belangrijke duwtje in de rug van Stad Mechelen!” zegt Gitte Van den Bergh van Gumm.
De drie ingrepen kosten samen 442.000 euro, waarvan 35.500 euro wordt gesubsidieerd door Stad Mechelen en 6000 euro wordt opgehaald via crowdfunding.