Vanaf maandag gaat ‘Talent krijgt zomerkans’ van start, het eerder aangekondigde Mechelse initiatief om kinderen en jongeren die daar nood aan hebben een extra duwtje in de rug te geven om vol vertrouwen op 1 september weer aan de start van een nieuw schooljaar te staan.
Deelnemers en vrijwilligers
“Mechelen is als één van de eerste steden mee op de kar gesprongen om zelf zomerscholen te organiseren. Eens gelanceerd door de Vlaamse overheid, hebben wij dit idee omarmd. Dat is logisch, want Mechelen is een onderwijsstad. Bovendien past het experiment bij het inclusief beleid waarop onze stad zich laat voorstaan”, zegt burgemeester Alexander Vandersmissen.
De periode sinds de start van de pandemie is voor iedereen abnormaal en moeilijk geweest. Dat is voor de kinderen en jongeren die naar school gaan niet anders. Het lange thuis zitten, de andere manier van werken, de voortdurend veranderende situatie en vooruitzichten, … worden niet door iedereen even gemakkelijk verteerd. Zeker leerlingen voor wie school vaak een uitdaging is, hebben het in deze periode niet gemakkelijk gehad. Het initiatief is vooral op hen gericht, vertelt schepen van onderwijs Marina De Bie: “De vraag is zeker groter dan de capaciteit die we kunnen bieden, daarom was het ook zo belangrijk om de inschrijvingen niet ‘vrij’ te laten, maar nauw samen te werken met de scholen. Ik ben zeer tevreden met de inspanningen die al onze scholen deden om er voor te zorgen dat leerlingen die een extra duwtje in de rug kunnen gebruiken, de weg vonden naar ‘Talent krijgt zomerkans’. De ouders en kinderen zelf waren zeer betrokken en enthousiast over de kans die aangeboden werd. De 265 deelnemers uit basis- en secundair werden dan ook snel gevonden.”
Naast deelnemers zijn er uiteraard ook heel wat vrijwilligers nodig die zich gedurende 10 dagen willen inzetten om van dit initiatief een succes te maken. In totaal zullen 51 mensen actief zijn als vrijwilliger: het gaat om 20 talentencoaches, 18 leerkrachten, 10 monitoren en 3 helpende handen. “Het ging erg vlot om de nodige vrijwilligers te vinden. Ondanks het feit dat iedereen zich zo veel mogelijk in de eigen bubbel terugtrekt, blijft er duidelijk nog veel solidariteit en engagement aanwezig. De vrijwilligers hebben ook een zeer uiteenlopende achtergrond, het is op alle vlakken een heel diverse ploeg geworden.”
De organisatie in de praktijk
De Mechelse zomerschool vindt tien dagen lang plaats van 10 tot en met 21 augustus en bestaat uit 21 groepen of zomerklassen van elk maximum 14 leerlingen. Er zijn in totaal 15 groepen verdeeld over de leerjaren van de lagere school, 2 groepen voor de eerst graad secundair onderwijs, 3 OKAN-groepen en 1 groep voor leerlingen boven de 16 jaar. Met de huidige heropflakkering van het coronavirus is er uiteraard extra aandacht dat alles voor iedereen veilig verloopt: elke groep zal een aparte bubbel vormen en deze worden verspreid over twaalf verschillende locaties in de stad, daarnaast worden in het algemeen de coronamaatregelen uit de draaiboeken van De Ambrassade gebruikt.
Voor elke groep is een apart programma uitgewerkt rond een specifiek thema, maar de focus ligt altijd op talentversterking, brede ontwikkeling en goesting in leren. Het gaat bij deze thema’s o.a. over ‘De wereld rond in 10 verhalen’, ‘Natuur’, ‘Sport en spel’, ‘STEM’ of ‘Ondernemen en dromen’. In elk programma wisselen de leerkracht en de monitor elkaar af om op die manier vooral op een spelende en ontspannende manier te leren. Bovendien is steeds een talentencoach aanwezig om de groep en iedere leerling apart te stimuleren in zijn talenten. Schepen van jeugd Abdrahman Labsir: “Op deze manier krijgen kinderen spelenderwijs kansen om hun talenten te ontdekken. Het zal hen een boost geven om niet alleen met vertrouwen te starten in september, maar ook om buiten de schoolmuren hun te talenten verder te blijven ontplooien. In de kansenfabriek die Mechelen wil zijn, past dit initiatief perfect.”
Het Mechels zomerschoolinitiatief kadert in de oproep vanuit de Vlaamse regering om zomerscholen in te richten, de financiering ervan gebeurt dan ook voor een groot deel met Vlaamse middelen. De stad voorziet zelf een budget van 5 euro per deelnemer / per dag en voor de extra aangeworven coördinator van het project.