Op donderdag 14 mei tijdens de avondspits van 17u tot 18u kan elke Mechelaar zich voor de derde keer inschrijven om mee te doen aan het project ‘Straatvinken’ in zijn of haar straat. Het straatvinken is een jaarlijks telmoment om na te gaan hoe gezond het verkeer is in straten. Het initiatief gaat uit van Ringland Academie, die een onderzoek doet naar de leefkwaliteit van de straten over gans Vlaanderen samen met de Universiteit Antwerpen en HIVA – KU Leuven.
“We hebben de ambitie om de leefkwaliteit in de straten van onze binnenstad, wijken en dorpen te verhogen. We roepen daarom Mechelaars op om massaal te straatvinken en op die manier verschillende tellocaties in kaart te brengen. De resultaten uit dit telonderzoek worden dan opgenomen in ons mobiliteitsbeleid waardoor het een win-win wordt voor de stad en haar burgers.” zegt Mobiliteitsschepen Vicky Vanmarcke.
Het eerste telmoment ging door in 2018. Tijdens het telmoment noteren burgers gedurende één uur hoeveel voetgangers, fietsers en voertuigen er door hun straat passeren. Op 14 mei straatvinken we opnieuw en dat elk jaar tot 2030. Zo gaan de wetenschappers na of het verkeer jaar na jaar gezonder wordt.
Burgers zullen niet alleen een uurtje het verkeer tellen, ze worden ook gevraagd een verkeersleefbaarheidsbevraging in te vullen. Op basis van acht indicatoren, waaronder verkeersdrukte, aandeel gemotoriseerd verkeer en straatinrichting, krijgt elke straat zo een verkeersleefbaarheidsscore. De bevraging peilt bij de deelnemers ook naar hoe ze hun straat beleven. Dit jaar is er extra aandacht naar de impact van de coronacrisis.
“Wetenschappers analyseren ook of de modal shift, de overstap naar een andere vervoerswijze, gerealiseerd wordt en het verkeer duurzamer wordt. Ze doen dat voor een groot aantal straten zodat ze een idee krijgen van de verschillen tussen straten en buurten.”, vertelt schepen Vanmarcke. Door die nieuwe fijnmazige data kan Straatvinken bijdragen aan een dialoog tussen wetenschappers, beleidsmakers, burgergroeperingen en anderen.
“Dat is één van de voordelen van de aanpak van Straatvinken. Men kan op straatniveau het effect tonen van individuele mobiliteitskeuzes. Iedereen kan de resultaten bekijken en zien of de eigen straat goed op weg is. Misschien leidt het zelfs tot meer fietsen of dat men zich met buren inschrijft voor een deelautosysteem.”, besluit mobiliteitsschepen Vicky Vanmarcke.
Zelfs als de lockdownmaatregelen onverkort gehandhaafd blijven, houdt de telling geen gevaar in voor de volksgezondheid. Het is een activiteit die je individueel kan uitvoeren, desnoods van achter je raam. Het zal wel een impact hebben op de resultaten vandaar deze specifieke editie rond de corona crisis. Via straatvinken.be kunnen deelnemers zich vanaf heden inschrijven.