De meeste Mechelaars houden zich aan de oproep om binnen te blijven en volgen de richtlijnen nauwgezet op. Toch maakt een kleine minderheid misbruik van de verminderde sociale controle om te sluikstorten. De voorbije dagen worden er meer sluikstorten vastgesteld.
De recyclageparken blijven gesloten als gevolg van de coronacrisis, maar de afvalophaling blijft gegarandeerd. “Er is dus geen reden om misbruik te maken van de situatie. Ik roep iedereen op om ook in coronatijden burgerzin te blijven tonen. Wie betrapt wordt op sluikstorten, betaalt”, aldus burgemeester Alexander Vandersmissen.
De hoeveelheid blikjes of ander afval naast vuilnisbakken, banken of gewoon in de natuur is opvallend. Ook huisraad, matrassen, stoelen, etc worden opvallend meer gedumpt. “Het is voor onze uitvoeringsdiensten niet eenvoudig om hun dagelijks werk uit te voeren met de opgelegde voorzorgsmaatregelen. Toch blijven ze de straten vegen, de vuilnisbakken ledigen, sluikstort opruimen, het groenonderhoud doen enzovoort. Bezorg hen in deze moeilijke tijden niet nog meer werk, maar toon respect en begrip. Steek bijvoorbeeld eens je duim op als je hen tegenkomt”, roept schepen van Openbare Werken Patrick Princen op.
GAS-boete
Wie in Mechelen betrapt wordt op sluikstorten betaalt al snel de maximale GAS-boete van € 350, vermeerderd met de opruimingskosten (minstens € 190). In 2019 werden in totaal voor de diverse vormen van bevuilen van de openbare ruimte 582 GAS-PV’s opgemaakt. Voor zwerfvuil: 59, sluikstorten: 279, huishoudelijk afval aanbieden op verkeerde tijdstip: 244.
Het stadsbestuur roept op om in de eerste plaats het gezond verstand te gebruiken en respect te tonen. En wie meent dat er momenteel minder gecontroleerd wordt, dwaalt. “Een propere stad blijft prioriteit. Voor de controle zullen we in de toekomst trouwens nog een tandje bijsteken. Toezicht en controle op sluikstorten wordt een van de prioritaire opdrachten van ons nieuw team van bijzondere opsporingsambtenaren”, zegt schepen van Preventie Abdrahman Labsir.
archieffoto: ter illustratie. Voorbeeld van eerder geruimd sluikstort in Willebroek – foto PZ MeWi