Campus De Nayer in Sint-Katelijne-Waver verwacht tegen 2030 duizend extra studenten. Om deze stijging op te vangen, moeten Thomas More Hogeschool en KU Leuven, de gebruikers van de campus, bijbouwen. Het gemeentebestuur van Sint-Katelijne-Waver zal hiervoor een nieuw ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) opmaken.
Momenteel volgen ongeveer 1600 studenten de technologie- en industriële ingenieursopleidingen die Thomas More Hogeschool en KU Leuven aanbieden op Campus De Nayer. Behalve de onderwijsfunctie heeft campus De Nayer ook een belangrijke functie voor spin-off activiteiten, waaronder Laboratoria De Nayer en het opleidingscentrum voor lastechnici.
“Thomas More Hogeschool en KU Leuven verwachten dat het aantal studenten op Campus De Nayer tegen 2030 met duizend zal stijgen, KU Leuven wil bovendien ook sterk blijven inzetten op de verdere uitbouw van toepassingsgericht onderzoek op de campus.”, weet schepen van Onderwijs Sarah De Keyser. “Dat zal impact hebben op het gebruik van het terrein, de mobiliteit en de huisvesting in de buurt. Om de uitbreiding te realiseren, is een nieuw ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) nodig.”
Nieuwe toegang, verankering groene rand
Sinds 1982 worden op Campus De Nayer ingenieurs en technici opgeleid. Het bestaande hoofdgebouw is verouderd en de site heeft een lage ruimtelijke kwaliteit. KU Leuven en Thomas More Hogeschool, ontwikkelden samen een visie voor het gebruik van de site en stelden deze voor aan de gemeente.
Om een antwoord te bieden aan de toekomstplannen van Campus De Nayer, maakt het gemeentebestuur een nieuw RUP op. “Het nieuwe RUP moet de campus een mooie plaats geven in de landelijke omgeving en het woongebied waar hij zich bevindt”, zegt schepen van Omgevingsbeleid Joris De Pauw. “Zo moet het RUP ook de groene gordel tussen de campus en de industriezone planologisch vastleggen. De beboste zone zal aldus worden ingekleurd op het nieuwe plan. Op die manier verzekeren we het groene karakter van het gebied.”
Een belangrijke deel van het nieuwe RUP beslaat de mobiliteit. “Het is de bedoeling om de campus verkeersvrij te maken. De toegang verhuist naar de Fortsesteenweg, een veiligere en minder hinderlijke locatie. Daar komt voldoende parkeermogelijkheid zodat de buurt deze last niet draagt. Voor fietsers en voetgangers vanaf het station blijven de toegangen in het noorden en westen behouden”, vult schepen van Mobiliteit Eric Janssens aan.
Infomarkt 13 november
De opmaak van het nieuwe RUP bevindt zich in de beginfase. Studiebureau Arcadis heeft een startnota opgesteld. De startnota bevat een beschrijving van de huidige toestand, de doelstellingen van het RUP en een beschrijving van de te onderzoeken milieueffecten. U kunt de startnota inkijken op skw.be/rupdenayerwww.skw.be/rupdenayer.
Op woensdag 13 november organiseren het gemeentebestuur, KU Leuven en Thomas More Hogeschool een infomarkt. De betrokkenen geven daar een woordje uitleg over de startnota. De infomarkt vindt plaats op campus De Nayer (auditorium, K-blok, Jan De Nayerlaan 5). Je kan vrij langskomen tussen 19 en 21 uur.