Nieuws

maandag 3 juni 2019 14:44 - Mechelen

Mechelse Scheppersinstituut krijgt 5000€ steun voor mobiele fit-o-meter

Het Fonds voor Voeding en Welzijn ondersteunt elk jaar projecten die evenwichtig eten en veel bewegen bij kinderen en jongeren stimuleren. Dit jaar is samen met een aantal andere initiatieven ook het project ‘Fit&Proef-‘O’(p)-school’ van Stad Mechelen geselecteerd, goed voor een steun van 5000 euro voor de opstart van een mobiele fit-o-meter in het Scheppersinstituut.

Fit-o-meters zijn joggingparcours in openlucht met onderweg informatiepanelen en sporttoestellen voor conditie- en krachtoefeningen. Je vindt ze nu al op heel veel plaatsen, in sport- en recreatiegebieden of parken, maar als het van de stad afhangt kan elke Mechelse basisschool in de toekomst een beroep doen op een mobiele fit-o-meter binnen een project rond gezonde voeding en beweging. De primeur is voor de basisschool van het Scheppersinstituut, waar in september het proefproject Fit&Proef-‘O’(p)-school start. 150 leerlingen uit het vierde, vijfde en zesde leerjaar zullen een heel schooljaar lang werken rond beweging en gezonde voeding. Het is een totaalproject waarbij leerlingen, leerkrachten en ouders samen werken aan een gezonde levensstijl.

Opdrachten en dagboek
“Het is belangrijk om kinderen al op jonge leeftijd bewust te maken van het belang van beweging en gezonde voeding. Niet alleen door erover te leren in de klas, maar door het vooral ook te doén. Het proefproject bestaat uit een aantal opdrachten in de vorm van een fit-o-meter. Daarnaast houden de kinderen een beweeg- en voedingsdagboek bij waarin ze kunnen aangeven welke vooruitgang ze boeken op vlak van voeding en conditie”, aldus schepen van Welzijn Gabriella De Francesco (Groen).

”We werken voor dit project samen met Buurtsport Mechelen en ook de beweegcoach van de sportdienst houdt mee een oogje in het zeil”, gaat Abdrahman Labsir (Open Vld), schepen van Sport en Preventie, verder. “De 5000 euro steun zal onder meer dienen voor de ontwikkeling van de fit-o-meter, de aankoop van sport- en spelmateriaal of het drukken van de dagboeken. Als het initiatief aanslaat, breiden we het uit naar andere lagere scholen.”

“Onze school zet al enkele jaren sterk in op gezondheidsvaardigheden. We stimuleren onze leerlingen om zoveel mogelijk te bewegen en gezonde tussendoortjes te eten.  Fit&Proef-‘O’(p)-school geeft ons de kans om ons gezondheidsbeleid nog wat meer kracht bij te zetten en zo onze leerlingen aan te zetten tot een gezonde levensstijl. We zijn dan ook blij dat we samen met de stad dit proefproject kunnen uitwerken,” vult Inge Vekemans, directeur vrije basisschool Scheppers, aan.

Fonds voor Voeding en Welzijn
Het Fonds voor Voeding en Welzijn van Fevia, de federatie van de Belgische voedingsindustrie, wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting, en steunt jaarlijks een reeks projecten die evenwichtige voeding en meer bewegen stimuleren bij kinderen en jongeren. Dit jaar zijn naast het project van Stad Mechelen, afdeling Sociaal Beleid, nog vier Nederlandstalige en vijf Franstalige projecten geselecteerd, samen goed voor in totaal 49.000 euro aan steun.

Hiermee geeft het Fonds al voor het twaalfde jaar steun aan projecten met deze missie. In die periode werden ruim 140 initiatieven gesteund, goed voor in totaal ongeveer 700.000 euro.

foto: scheppers-mechelen.beKlik hier voor meer nieuws uit de regio Mechelen

Klik hier voor meer nieuws over Reflex

Commentaar