Nieuws
regenboogvlag stadhuis

zondag 12 mei 2019 10:36 - Mechelen

Mechelen komt op tegen homofobie en transfobie

Vrijdag 17 mei is de internationale dag tegen homofobie en transfobie, kortweg IDAHOT. Verschillende organisaties en lokale overheden roepen die dag iedereen op om nee te zeggen tegen geweld en discriminatie van holebi’s en transgenders. In Mechelen wappert sinds zaterdag de regenboogvlag. Het startschot werd gegeven voor een week vol acties in alle kleuren van de regenboog.

Schepen van Diversiteit en Gelijke Kansen Gabriella De Francesco heeft de regenboogvlag voor het stadhuis gehesen. “Hiermee willen we als stadsbestuur een belangrijk signaal geven. In Mechelen moet iedereen zijn of haar liefde kunnen uiten. Hier is geen plaats voor discriminatie op grond van seksuele voorkeur. Ik ben er mij van bewust dat holebi’s en transgenders vandaag nog al te vaak nagekeken of nageroepen worden op straat. De komende jaren ga ik dan ook werk maken van een regenboogbeleid voor de stad”, zegt ze.

309 Vlaamse gemeenten tonen op vrijdag dat ze tegen homofobie en transfobie zijn. In Mechelen zullen inwoners en bezoekers er een hele week lang niet naast kunnen kijken. Er komen buttons, vlaggen, banken en ten slotte zelfs een gekleurd zebrapad. Naast zichtbaarheid in de publieke ruimte zet de stad in op gedragenheid. Zo zijn Unia, Homo- en Lesbiennewerking Mechelen (HLWM) en huisvandeMens als actieve partners betrokken bij het uitdenken, uitwerken en effectief uitvoeren van de acties.

“HLWM wijst erop dat de recent verworven rechten van seksuele minderheden nog steeds fel bestreden, kostbaar en erg fragiel zijn. Als aanmaning om alert te blijven kan dit tellen. Vandaar ook het belang van deze IDAHOT-viering, de internationale dag tegen homofobie en transfobie”, aldus Jan Huygens van HLWM.

Banken en zebrapad
Op vrijdagvoormiddag 17 mei wordt het eerste regenboogzebrapad in Mechelen aangelegd. Het bestaande zebrapad op de IJzerenleen ter hoogte van de Vismarkt wordt dan gehuld in de regenboogkleuren. Vorig jaar plaatste de stad een regenboogbank in de Kruidtuin. Dit jaar gaat ze een stapje verder: tijdens de IDAHOT-week van 11 tot en met 17 mei zal een mobiele regenboogbank Mechelen doorkruisen. Zaterdag stond ze voor VC De Schakel, zondag in de Kruidtuin, maandag op de IJzerenleen, dinsdag op het Dijlepad ter hoogte van Thomas More, woensdag aan het dorpshuis in Muizen, donderdag aan dienstencentrum De Schijf en vrijdag op de Grote Markt en in de Sinte-Mettetuin. Mechelaars worden uitgedaagd om een liefdevolle selfie te nemen op een van de vaste of mobiele banken en te posten op Facebook en Instagram met de hashtag #2800love.

Behalve de reizende bank zijn er nog drie permanente regenboogbanken bijgekomen in de Mechelse openbare ruimte. Zo heeft HLWM een vaste bank die buiten voor haar uitvalsbasis VC De Schakel staat in de regenboogkleuren geschilderd en plaatste de stad twee nieuwe regenboogbanken aan de toegangspoort langs de Liersesteenweg in het Tivolipark.

Tijdens de IDAHOT-week kan je terecht in de bibliotheek voor een speciale selectie boeken rond het thema. Je vindt er verder ook films en educatief materiaal. Woensdag 15 mei tussen 14 en 16 uur kunnen kinderen van 4 tot 10 jaar in de jeugdbibliotheek terecht voor een voorleessessie rond het thema. Op verschillende centrale plaatsen in de stad vind je gratis regenboogbuttons: in het Huis van de Mechelaar, het Sociaal Huis, de bibliotheek, het politiekantoor, bij Thomas More, het Agentschap Integratie & Inburgering, in Dorpshuizen, Woon- en Zorgcentra en Visit Mechelen. Ga jouw button halen, speld hem op en draag mee een stem uit voor verdraagzaamheid.

Ook de Mechelse handel en horeca werden opgeroepen om mee een statement te maken. Een 30-tal zaken dienden zich aan om mee een button te spelden en een regenboogpancarte uit te hangen.

Meer info en links
Voor alle activiteiten rond de internationale dag tegen homofobie en transfobie in Mechelen, kijk op www.mechelen.be/idahot. Heb je interesse in activiteiten binnen de Mechelse holebi- en transgendergemeenschap of zoek je meer informatie? Kijk op www.hlwm.be of contacteer HLWM via info@hlwm.be. Wil je zelf aan de slag gaan rond dit thema? Zie www.cavaria.be. Discriminatie melden kan via mechelen@unia.be.Klik hier voor meer nieuws uit de regio Mechelen

Klik hier voor meer nieuws over Reflex

Commentaar