Nieuws
europdag

donderdag 9 mei 2019 23:01 - Mechelen - Provinciaal nieuws Antwerpen

[VIDEO] Megavlag siert Mechelse Grote Markt op Europadag

Naar aanleiding van de Dag van Europa werden er vandaag allerlei activiteiten georganiseerd in het centrum van Mechelen. Het hoogtepunt was het uitrollen van een Europese vlag van 18 meter lang door leerlingen van Mechelse basisscholen op de tonen van het Europese volkslied. Dit evenement vormde het sluitstuk van Pop Up Europa in Mechelen.

Deze Dag van Europa is de laatste dag van Pop Up Europa in Mechelen. Drie weken lang werden er door de provincie Antwerpen en de stad Mechelen verschillende activiteiten georganiseerd om Europa dichter bij de burger te brengen. De bedoeling daarvan is om aan zoveel mogelijk mensen duidelijk maken dat Europa geen ver-van-mijn-bedshow is, maar wel degelijk een bijzonder sterke en positieve invloed heeft op het leven van iedere inwoner.

Lees verder onder de video

“Sinds 1985 heet 9 mei in alle lidstaten van de Europese Unie de Dag van Europa of kortweg Europadag,” legt gedeputeerde voor Europese samenwerking Kathleen Helsen uit. “Op 9 mei 1950 hield de Franse minister Robert Schuman een toespraak die beslissend was voor de toekomst van Europa. Het leidde tot de oprichting van een internationale samenwerking, die vandaag nog altijd bestaat en gezorgd heeft voor een lange periode van vrede en voorspoed op het continent.”

Feest op de Grote Markt

Donderdagmiddag rolden bijna 70 leerlingen van de Mechelse basisscholen GO! De Puzzel en GO! Freinetschool Villa Zonnebloem een gigantische Europese vlag uit op de Grote Markt in Mechelen. Tegelijkertijd speelde de beiaard van de Sint-Romboutskathedraal het Europese volkslied, een deel van de negende symfonie van Ludwig van Beethoven.

Ondertussen werden de voorbijgangers getrakteerd op een gratis kopje koffie en verschillende randactiviteiten. Zo was er een photobooth, waar bezoekers foto’s konden nemen met gekke attributen. Wie een draai gaf aan het Europese Rad van Fortuin en een vraag over Europa juist beantwoordde, kreeg een geschenk van het Europees Centrum voor de Consument (ECC). Onder alle deelnemers werd ook een originele blauwe Europafiets verloot. Matthias Van Goethem ging met deze fiets naar huis.

Er was ook een Europafiets voor de winnaar van de Europese kraslotenwedstrijd. Twee weken lang kregen de Mechelaars krasloten op verschillende plaatsen in de stad en als ze een activiteit van Pop Up Europa bijwoonden. Behalve een fiets waren er nog meer prijzen te winnen zoals een ritje op de spoorfietsen voor het hele gezin tussen Kapellen en Brasschaat, een gezinsrecreatiepakket van recreatiedomein De Schorre in Boom of een duo-ticket voor de beklimming van de Sint-Romboutstoren.

De toekomst van Europa

Bij het vallen van de avond konden de Mechelaars nog genieten van een visueel spektakel in een Europees thema dat geprojecteerd werd op de gevel van het stadhuis. De Europese feestdag eindigde met een lezing van voormalig President van de Europese Raad Herman Van Rompuy over de toekomst van de Europese Unie in het Schepenhuis. Een aantal aanwezigen kreeg daarbij de kans om hem persoonlijk een vraag over Europa te stellen.

Pop Up Europa Mechelen

Pop up Europa Mechelen is een initiatief van de provincie Antwerpen in samenwerking met de stad Mechelen om Europa dichter bij de burger te brengen. Naast de Dag van Europa, stonden er nog allerlei andere activiteiten voor groot en klein op het programma zoals een boekvoorstelling, een verkiezingsdebat, een burgerdialoog over het Europese klimaatbeleid, acties voor scholen en allerhande wedstrijden.Klik hier voor meer nieuws uit de regio Mechelen

Klik hier voor meer nieuws uit de regio Provinciaal nieuws Antwerpen

Klik hier voor meer nieuws over Reflex

Commentaar