Nieuws

vrijdag 19 april 2019 16:23 - Mechelen

Mechelen gaat samenwerking met autodelen.be verder uitbouwen

Het stadsbestuur wil van Mechelen in de komende legislatuur de stad maken met de meeste gebruikers van deelwagens.

“We willen het gebruik en bezit van eigen wagens terugdringen. Daarom is door het college van burgemeester en schepenen beslist om de samenwerking met Autodelen.net verder structureel uit te werken”, vertelt schepen van Mobiliteit Alexander Vandersmissen (OpenVld).


Autodelen zit in de lift. Met Cambio en Cozycar zijn al twee belangrijke spelers pertinent aanwezig in Mechelen, maar het stadsbestuur wil verder gaan en Mechelen uitbouwen tot absolute koploper wat betreft autodelen. Schepen Alexander Vandersmissen klinkt vastberaden: “Door in te zetten op het gebruik van deelwagens zorgen we ervoor dat mensen minder nood hebben aan een eigen wagen. Ook voor de traditionele ‘tweede wagen’ van gezinnen kan een deelauto de perfecte oplossing bieden. Op die manier pakken we meteen verschillende uitdagingen aan: de parkeerdruk in drukbevolkte wijken neemt af, de files worden minder lang doordat er minder wagens aanwezig zijn in de stad en mensen gaan meer nadenken of ze de wagen wel écht nodig hebben. Zo gaan ze voor korte afstanden vaker alternatieven zoals de fiets overwegen”.

Dankzij de samenwerkingsovereenkomst zal Autodelen.net onder meer aanwezig zijn op de ‘Cafés Klimaatneutraal’ en infosessies om daar promotie te maken voor deelwagens. Mensen met vragen kunnen dan meteen terecht bij experts die advies op maat kunnen geven. Schepen van Duurzaamheid Marina De Bie verduidelijkt: “Het is belangrijk om mensen grondig en in detail te informeren. De komende weken strijken de ‘Cafés Klimaatneutraal’ bijvoorbeeld neer in Muizen en Battel. En eerder deze week was ook nog Hombeek aan de beurt. Dat zijn net de locaties waar we als stad recent uitbreidingen van Cambio hebben gefaciliteerd. Ook in de omgeving van het Esdoornplein zal tijdens het infomoment een toelichting worden gegeven.  Zo brengen we deelwagens naar onze wijken en dorpen en laten we alle Mechelaars kennis maken met de mogelijkheden die bestaan”.

Ecologische én economische voordelen
Autodelen heeft immers heel wat pluspunten. Het maximaliseren van de voordelen is dan ook dé doelstelling van Autodelen.net: hoe meer mensen immers overschakelen op het autodeelsysteem, hoe beter het systeem werkt. “Het is belangrijk dat elke Mechelaar het concept leert kennen, want vaak zijn mensen niet op de hoogte van de vele voordelen van autodelen. Het gaat niet alleen om het ecologisch voordeel van minder wagens in de straten, maar ook om de duidelijk economische meerwaarde voor de gebruikers. Dat willen we met behulp van deze samenwerking nog duidelijker communiceren aan de Mechelaar. Zo is er bijvoorbeeld ook nog het jaarlijks terugkerend ‘mini-autodeelsalon’ dat doorgaat tijdens ‘UiT zonder uitlaat’ en waarop Autodelen.net informatie geeft aan geïnteresseerden”, besluit Vandersmissen.

Datums ‘Café Klimaatneutraal’ en infosessies Autodelen.net:
 

maandag 06/05/2019 19u30 – 22u30     Wijkhuis Battel
dinsdag 21/05/2019 19u30 – 22u30     Dorpshuis Muizen
zaterdag 22/06/2019 12u30 – 18u30     Wijk Esdoornplein


Klik hier voor meer nieuws uit de regio Mechelen

Klik hier voor meer nieuws over Reflex

Commentaar