Nieuws

vrijdag 12 april 2019 17:40 - Mechelen

Lokale politie Mechelen-Willebroek waarschuwt voor malafide praktijken bij koopjes tweedehandssite

Lokale politie Mechelen-Willebroek waarschuwt voor malafide praktijken bij het aanbieden van koopjes op een tweedehandssite. De afgelopen weken kreeg de politie al meerdere klachten en voert momenteel een onderzoek naar de verdachte(n).

Na het aanbieden van koopjes op een tweedehandssite worden de nietsvermoedende verkopers via mail gecontacteerd door een geïnteresseerde. Doorgaans wordt er zelfs een hoger bedrag geboden dan de vraagprijs. Om de verkoop af te handelen wordt door de kandidaat-koper een koerierfirma voorgesteld, veelal DPD.

Korte tijd later ontvangen de verkopers een mail, zogenaamd afkomstig van het koerierbedrijf, waarin gevraagd wordt een account aan te maken op een website. Hierbij wordt gevraagd diverse persoonlijke gegevens in te vullen, waaronder ook het rekeningnummer.

Wanneer dit alles volbracht werd, wordt de aanbieder van het koopje vrij snel (meestal dezelfde dag nog) telefonisch gecontacteerd door de zogenaamde koper, die aan de verkoper vraagt in te loggen met de bankkaart en kaartlezer. Vervolgens dient het slachtoffer de referenties die op het scherm verschijnen mede te delen. Het ontvangen van deze laatste informatie stelt de verdachte echter in staat geld van de rekening te halen zonder dat het slachtoffer zich daar van bewust is.

Lokale politie Mechelen-Willebroek vraagt dan ook aan de verkopers van producten op een tweedehandssite niet in te gaan op zulke voorstellen en onmiddellijk het telefonisch contact en/of de verbinding met de kaartlezer te verbreken.
Tevens wordt er aan de verkopers die op deze wijze benaderd werden gevraagd hiervan melding te maken bij de politie en aan de slachtoffers om klacht in te dienen.

Koerierdienst DPD laat weten deze werkwijze niet te hanteren bij hun diensten en/of ten aanzien van hun klanten.

Foto: Radio ReflexKlik hier voor meer nieuws uit de regio Mechelen

Klik hier voor meer nieuws over Reflex

Commentaar