Nieuws

dinsdag 9 april 2019 17:10 - Mechelen

Watt Factory komt naar Mechelen

Mechelen heeft de ambitie een slimme stad te zijn. CityLab2800 speelde de afgelopen jaren een belangrijke rol als laboratorium waar innovatieve ideeën vorm konden krijgen. Deze werking wordt nu versterkt door een samenwerking met Watt Factory, die starters binnen de smart city-sector zal klaarstomen om hun concepten succesvol in de markt te zetten.

CityLab2800
Met CityLab2800 werd in de vorige legislatuur een laboratorium opgestart waar stadsdiensten, geïnteresseerde Mechelaars en externe partners samen op zoek kunnen gaan naar innovatieve oplossingen voor allerhande stedelijke uitdagingen. Het nieuwe bestuur wil Mechelen als slimme stad verder op de kaart zetten en daar kan CityLab2800 een belangrijke rol bij spelen.

Schepen van slimme stad Marina De Bie (Groen) legt uit: “Mechelen wil een voortrekker zijn op het vlak van ‘slimme’ toepassingen. Niet als een doel op zich, maar als een manier om de uitdagingen van vandaag aan te pakken met de oplossingen van morgen. Om deze ambitie waar te maken is de werking van CityLab2800 een belangrijk element. Door de samenwerking die nu met Watt Factory wordt aangegaan, kunnen we dit nog versterken.”

Wat(t) Factory?
De Gentse Watt Factory is de eerst smart city-hub in Vlaanderen: een plek waar smart city-startups tot ontwikkeling kunnen komen en dit met een specifieke focus op slimme mobiliteit, energie en gebouwen. Het begeleidt al langer start-ups die werken rond smart cities, het verwerken dus van digitale technologie in onze steden, zowel in de publieke ruimte als binnen gebouwen. Watt Factory werd opgericht door enkele private investeerders en wordt gesteund door onder andere Stad Gent en UGent.

“Het Oh!Mechelen wordt als lokaal trefpunt voor de Smart City-community in Mechelen gebruikt, aangezien het kantoor van het CityLab2800 er ook gevestigd is. Bedrijven die deelnemen aan het programma kunnen bijvoorbeeld gebruikmaken van de coworkingspace in het ondernemershuis”, zegt schepen van Ondernemen Greet Geypen (Open Vld). “Samenwerken met Watt Factory heeft voor de stad geen directe financiële gevolgen en kan de werking van het CityLab2800 in een stroomversnelling brengen. Zo versterken we het lokale ecosysteem, met innovatieve starters die langer lokaal kunnen doorgroeien.”

Start-ups mogen zich nog tot eind mei inschrijven voor het nieuwe begeleidingsprogramma van Watt Factory. In juni, na een grondige selectieronde, gaat het programma van start. Voorlopig zullen ze in de eerste plaats aan het aanbod in Gent deelnemen, maar bepaalde workshops en events zullen in 2019 mogelijks al in Mechelen plaatsvinden. Watt Factory voert momenteel nog gesprekken met Mechelse bedrijfspartners om hen mee in het programma op te nemen.

Traject rond speerpunten
“De ondersteuning van Mechelse start-ups via Watt Factory, zal onderdeel worden van het toekomstproject ondernemen, waar de stad samen met de Mechelaars aan wil werken”, zegt schepen Geypen. Daarnaast worden ook trajecten opgezet rond duurzame mobiliteit en armoedebestrijding. Binnen deze drie topprioriteiten zullen slimme toepassingen een belangrijke rol spelen. “EcoKoeriers Mechelen is een van de realisaties die gestart zijn vanuit CityLab2800, maar binnen mobiliteit denk ik ook aan de mogelijkheden van geconnecteerde verlichting langs fietspaden of het opstellen van veilige fietsroutes naar scholen”, zegt schepen De Bie. Op het vlak van armoedebestrijding zoekt de stad naar slimme manieren om de toegankelijkheid tot gezonde voeding en sportbeleving te verhogen. Deze uitdaging wordt aangepakt in een hackathon ‘HackKinderarmoede’, die zal plaatsvinden op 26 en 27 april 2019 bij StartIt@Kbc in Brussel. De stad hoopt hier een aantal concrete opties uit te halen om verder uit te werken tijdens het vervolg van het traject.Klik hier voor meer nieuws uit de regio Mechelen

Klik hier voor meer nieuws over Reflex

Commentaar